Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Изгониха шефа на ловно стопанство ”Осогово””
  Категория: Скандално     19:42 - 2/October/2009

Шифът на на Държавно ловно стопанство „Осогово” в Кюстендил Васил Пуров е уволнен, със заповед за прекратяване на договора, връчена вчера от новия директор на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил Петър Славев. Пуров е взел заповедта си и от днес временно изпълняващ длъжността директор на ловното стопанство е Марина Илинова, досегашен заместник на Пуров. Като инфоримира “Е79 news” проверка на ДАГ установи нарушения в Държавно ловно стопанство „Осогово” в Кюстендил. „Съгласно договора за управление на ДЛС „Осогово” – Кюстендил, директорът инж. Васил Лазаров Пуров е длъжен да уведоми за наличие на несъвместимост с изпълняваната работа, когато по време на осъществяването й за него възникне някое от основанията за недопустимост по чл. 15, ал.1 от договора за управление. Установено е участието на директора и на други длъжности лица от ловното стопанство в юридически лица и дружества, при което той продължава да изпълнява длъжността директор на ДЛС „Осогово”, това показва проверка на дейността на ДЛС „Осогово” в изпълнение на Заповед на Председателя на ДАГ от 02.09.2009 г. Комисия от служители на агенцията извърши проверка на изпълнението на дейностите в ДЛС „Осогово” - Кюстендил за периода 01.05.2008 г. - 31.08.2009 г., и конкретни въпроси по сигнали, свързани с дейността на ловното стопанство за времето от 01.01.2007 г. до 31.08.2009 г.
При проверката на счетоводните документи се установява, че въз основа на сключени граждански договори през 2008 г. на физически лица са изплатени доходи, различни от доходите по трудови правоотношения и пенсии (хонорари) в размер общо на 81 569,71 лева. Проверяващите са направили констатации за изпълнението на договорните отношения във връзка с възложения независим финансов одит на годишния финансов отчет на възложителя за 2008 година. Възложителят е заплатил за извършения независим финансов одит, изпълнителят е представил доклад за резултатите от извършения такъв. Направени са констатации за установени нарушения и пропуски след извършени проверки на актови преписки. Отразено е установеното по изпълнението на договорните отношения на ДЛС „Осогово” с фирма „Балдер – Дару” ЕООД. Направени са констатации по договорните взаимоотношения със Строителна фирма „Рила" ООД, свързани с проведени процедури през 2008 и 2009 г. за възлагане на строителство (4 договора). Според констатацията: изхождайки от предмета на поръчката и разпоредбата на чл. 81, ал. 4, т. 1 е видно, че дейностите, за които са сключени договорите с фирмата, не са строителство, а „услуги”, което от своя страна променя основанията и видовете процедури. Отразени са и констатации във връзка с дейността на рибарника в с. Горно Уйно. Срещу вече бившия горски шеф имаше и протести в село Богослов, както информирахме. В селото посрещаха с постери „Пуров-персона нонграта” и „Осогово-чиста от мафия”. Според Васил Пуров обаче протестите в Богослов и проверката в стопанството са масирана атака срещу него. „Някои лица целят облагодетелстване от системата на горите”, заяви Пуров. „Цялата тази история е претекст за една масирана атака срещу мен. Протестът, проверката са детайли от сценарий, който цели ситуацията в горите да стои по друг и различен начин. Така че да се правят нередности, като констатираните миналата година, които бяха прекратени. Апетитите на някои хора за печелене продължават да стоят. Жалко е, че в организацията на протеста участва държавен служител, който манипулира общественото мнение и създава настроения срещу горската система в широк фронт, което пък носи само вреда на системата”, коментира Васил Пуров.
Действително участвам в някои фирми и неправителствени организации и проверката от София беше в тази връзка. Дойдоха от Агенцията, извадиха цялата документация по отношение на търговските сделки и установиха, че връзка между Държавното ловно стопанство и фирмите, в които участвам – няма. Всичко е вдигане на пушилка. Сумата от 81 569, 71 лева може да събуди съмнения у човек, който не знае за какво са харчени тези пари. Това са граждански договори, които се регистрират по всички правила на счетоводството. Проверяващите ги извадиха от нашето счетоводство, не са крити. Не виждам нещо нередно. Единственото нещо, което съм нарушил е това, че не съм подал декларация по Закона за конфликт на интереси. Тази декларация обаче не я е дал нито един служител на дирекцията, нито един колега, тъй като практиката в Агенциите и държавните предприятие е да се изиска служебно това нещо. В органите на Министерството на земеделието са изискани такива декларации, докато при нас – не са. Това е единственото нещо, което съм пропуснал, защото законът ме задължава, при нас се изисква служебно, но не е направено”, коментира още Васил Пуров.

Кубер прес

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама