Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Атанас Парушев е тазгодишния носител на Националната награда за живопис на името на Майстора
  Категория: Култура и спорт     19:50 - 1/February/2022

Днес в Кюстендил бяха отбелязани 140- годишнина от рождението на Майстора с уникална изложба, програмата включваше посещение в Шишковци поднасяне на цветя на паметникът на Владимир Димитров Майстора както и на паметникът му в Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес“.
Кулминацията беше връчването на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров -Майстора, тазгодишния носител е родения в Сливен Атанас Парушев, статуетката на Майстора беше връчена от кмета на общи Кюстендил Петър Паунов. Петима бяха художници са номинирани тази година за Националната награда за живопис това са Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков, Десислава Минчева. Атанас Парушев получи и финансов стимул 5000 лева от община Кюстендил и 1000 лева от Съюза на художниците в Кюстендил.
В изявление пред медии Атанас Парушев каза, че наградата е огромно признание, неговата отговорност е да продължи да си върши работата както досега Рисуването според него рисуването е като войната има битки, лекувания и жертви -сериозна работа е.
„Майстора е нищо като символ,ццял живот отдаден на изкуството, жертва живота си в името на изкуството“ каза още носител на Националната награда за живопис за 2022 на името на Майстора Атанас Парушев.
От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. Традиционно носителя на наградата от предходната година Йордан Кисьов, представи своя изложба, открита преди връчването на наградата.
Националната награда е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници.
Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.
Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама