Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Фирма " Димяна - ЕООД" държи служители в спартантски условия, не спазва договорени отношения
  Категория: Скандално     16:36 - 24/November/2007

Назначени с конкурс служители на Фирма „Димяна-ЕООД” чийто събственик е Яна Георгиева, с уговорка за месечна заплата от 300 лева –в действителност със закъснение получават по 180, договорен седем часов работен ден продължава осем и половина часа. Справка в сайтовете jobs.bg и Zaplati.bg сочи, че фирмата е подала оферти със заплати 300 лева.
Работодателя настанява наетите в помещение без прозорци и естествена светлина, предназначено за бутилиране на вода - така най-кратко се описва мястото на работа на около 60 човека от които 90% са жени. От общия брой служители 50-ина са наети чрез Бюрото по труда в Кюстендил, останалите от Бюрото в община Невестино. Проучване на електронното издание установи, че сградата е бивша собственост на фирма на Петър Макенджиев, НОИ я купува и придобива правата над нея. Стените в пригоденото за работа с компютър място са облицовани с фаянсови плочки, подът е от мозайка. Фирмата изпълнява поръчка на НОИ, да качи на електронен носител архивите. По време на разследването”Кубер прес” се натъкна на редица нередности в дейността на фирмата по- точно в отношението и към служителите, заслужаващи вниманието на ОИТ а може би и на прокуратурата. Инспекцията на труда в Кюстендил е сезирана с 60 сигнала от служители на фирмата-по информация на наети от фирмата.
В предвид актуалността на проблема електорнното издание изнася фактите така както са предоставени от хора имали възможност от близо да бъдат свидетели на нарушения и неизпълнени ангажименти. Факта, че назначените са подбрани чрез предварителна селекция не пречи работодателя да ги държи в лоши условия. Липсва стая на жената, няма пригодено място за почивка и храна. Да не говорим, че фирмата не зачита постановените правила при работа с компютър на всеки 45 минути работа се падат 15 задължителна почивка. Работещите в община Невестино се водят като оператори на компютър и скенер. Нередности има в сключването на трудови -срочни договори, които се парафират десет дни по-късно, след като служителите са започнали работа. Ясно е, че устното обещание на работодателя предишните дни да бъдат компенсирани финансово не са били сериозни.
Служителите не биха могли да търсят правата си дори по съдебен път. Неофициално болшинството от наетите започват работа от 25 септември, официално по договор датата е 5 окомври. Има случаи на започване на работа в началото на август, с официални договорни отношения от първите дни на октомври. Ощетени са служителите с обещания транспортен превоз. Месечно пътуването до Невестино струва 55 лева. При елементарна математика като извадим от 180 лева 55 ще видим, че служителите получават по-малко от 130 лева. Най-високата заплата е 200 лева.
По унизителен начин фирмата уверява наетите, че първите 15 дни ще бъдат отчетени като обучителен период, това автоматично изключва възможнастта да им бъдат платени. Любопитно е дали парите за обучение не отиват в друго направление и кой печели от фактивния подготвителен курс? Парадокс е, че от една страна фирмата иска грамотни хора и ги търси чраз конкурс от друга ги обучава.

Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама