Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Голямата награда "Акад. Марин Големинов" 2020 в Кюстендил е за пианистът Веско Стамболов
  Категория: Култура и спорт     16:09 - 29/September/2020

Журито, което определи таз-годишния победител бе в състав: председател - акад. Георги Минчев, членове - проф. Пламен Джуров, проф. Боянка Арнаудова, проф. Павел Герджиков, Райчо Христов, Лили Големинова, Дима Укалска,съобщава сайта на общински отдел „Култура и духовно развитие“, предаде репортер на „Кубер прес“.
Квартет "Големинов", който през 2019 година бе удостоен с наградата "Златен квартет" изнесе концерт в Художествената галерия "Вл. Димитров - Майстора" в понеделник вечерта. Събитието се проведе в чест на 112-тата годишнина от рождението на големия български композитор Марин Големинов и се организира ежегодно от 2015 г. по инициатива на Музикално сдружение "Марин Големинов" и наследниците на Големинов, с финансовата и логистична подкрепата на Община Кюстендил.
Веско Стамболов е професор по пиано във Висшата консерватория „Лисеу“ в Барселона, носител и на Кристална лира; за ярките му изяви през последната година, както и за представянето на Концерта за пиано и оркестър на Марин Големинов в три вечери в Шумен и София (в рамките на Софийски музикални седмици). Възпитаник на Националната музикална академия в София в класа на проф. Димо Димова и проф. Красимир Тасков, той е един от най-активно концертиращите български пианисти. Гастролира ежегодно на най-големите фестивали у нас, солист с неконвенционални и много издържани програми на различни български оркестри. Има специално отношение към музиката на Бах ( Pianonews избира първия му диск с концертите на Бах за „Диск на месеца“. осъществил е и първото интегрално изпълнение на концертите на Бах у нас) и към българската музика.


Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама