Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
СГРАДА УБИЕЦ НА БУЛЕВАРД ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ "ДЕБНЕ В ЗАСАДА"
  Категория: Разследване     16:55 - 17/November/2007

На вниманието на новоизбранния кмет адвокат Петър Паунов
Разследване на”Кубер прес”:
На централния булевард "Цар Освободител"- в Кюстендил се намира двуетажна къща, построена през 50- те години на миналия век - установи проверка на „Кубер прес”. По време на изселничеството на евреите от града, къщата е била продадена на кюстендилски сладкар, който отворил цех за производство на торти и пасти.
Сега негови наследници са дъщеря живееща в Кюстендил и брат установил се в София, които са собственици на сградата. Златарско ателие „Карат” се помещава в помещение- собственост на Снежана Лучанска, фамилията и е по-мъж, неини са етажа над бижутерския магазин и този над бутик ”Стил”. Доскоро фамилията водеше дела с общината за съссобственост, Лучанска не спечели спора. Причина за делата са тази част от сградата която се намира на ъгала водещ към улица Криволак. Тази пролет общината продаде въпросния етаж на собственикът на златарското ателие за 100 хиляди лева. В момента новия собственик не е вложил нито лев да приведе сградата във вид не застрашаващ безопосността на хората. Проучване на”Кубер прес” разбра, че наемите които получава Лучанска за дадените от нея помещения на търговци, са над 1000 лева месечно. Липсата на заинтересованост за подобряване фасадата на сградата по причина, че се намира в центъра на града е знак на безотоговорно отношение. Същото се отнася и за „Златаря” намерил пари да се „уреди” с имущество на хубаво място.
Причина за разледавне на електорнното издание е паднала мазилка след обилен дъжд в краката на шест годишо дете. Полетялото от вар и пясък парче се отчупило от жълтата част на сградата намираща се непосредствено срещу новия магазин за обувки. В момент когато майката излиза с дъщеричката от магазина мазилката се строполва пред детето. Случката се разиграва във вечерните часове след 18 часа, свидетели се гневят и ругаят но сигнал в общината не подават. С настъпването на зимата и наличието на влага рискът от бързото рушене на сградата се увеличава. Месеци след като новия събственик е влязъл както се казва във владение на частния имот, няма общински служител който да намери за необходимо да потърси сметка за евентуален риск от произшествие. Продавач- консултанти работещи в бутици около сградата-"убиец" се оплакват от лошото състояние в която се намира тя. През лятото предизвиква прах и мръсотия, зимата е рискова с опасност от падане на отломки и мазилка. „Кубер прес” потърси становище на общината- респективно на отдел „Териториална инфраструктура и благоустройство” с началник Людмил Стоянов.Когато му споменахме за проблема г-н Стоянов прие на шега казаното и съобщи, че е нужно някой да сигнализира и тогава ще има мотив да потърси отговорност от собственика.
Архитект Мая Кожухарова също каза, че е нужна жалба или оплакване не отрече, че общината има пълномощия да наложи санкция за привеждане на сградата в добър вид. Дадохме пример на Кожухарова с бившия кмет на Дупница, който състави акт на собственик със задълженията идентични с тези на кюстендилския златар . Три дни „Кубер прес” се опита да накара общинските власти да погледнат сериозно на проблема и да остранят опасността която крие сградата. Никой от информираните по случая не прояви инциатива да направи проверка или най-малкото да се поинтересува от подадения сигнал.
Лъскавите магазини - както ги нарече общинска служителка разположени под сградата –"убиец" привличат клиенти, те ще влизат в тях без да се замислят, че отгоре виси реална опасност за която на този етап няма виновен. Електронното издание изразява надежда, че проблемът ще стигне до знанието на кметът адовкат Петър Паунов и с негова помощ ще бъде отстранена дебнещата в засада опасност, на булевард” Цар Освободител”.

Екип на Кубер прес

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама