Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Съвета за интеграция на хората с увреждания в Кюстендил с предложение до МТСП
  Категория: Коментари     18:21 - 4/July/2018

Областен съвет за интеграция на хората с увреждания в Кюстендил с предложение до социалното ведомство,след обсъждане на Концепцията на проекто-Закон за социалните услуги.

На заседание на Областен съвет за интеграция на хората с увреждания в Кюстендил на което бяха направени предложения и коментари по Концепцията на Закона за социалните услуги,предстой до МТСП да бъдат изпратени обобщенията,съобщи пред медии Райчо Цветин зам.областен управител на област Кюстендил, предаде репортер на “Кубер прес”.
По време на срещата Райчо Цветин припомни,че опита в социалната сфера до 2000 - 2003г. е довела до кардиналния извод, че социалните служби по общини трябва да бъдат финансово и административно подчинени на централните органи на държавната власт, а услугите трябва постепенно да се децентрализират.
“Това на пръв поглед противоречие води обаче до по-добър контрол при предоставянето на услугите и подпомагането. Това беше повратния момент и 2015-16г. Областните администрации съвместно със всички заинтересовани страни изготвиха Областните стратегии за социалните услуги. Имам три предложения за промени на Концепцията на Закона за социалните услуги, а именно: Национална карта на услугите - анализа, на чиято основа тя ще бъде изработена да не се изготвя от общините. Анализа би трябвало да се извършва от независими експерти, които не са общински служители, а най-добре от специализирани държавни органи. По този начин няма да се натоварва допълнително финансово и кадрово общинската администрация и ще има неутрален, обективен поглед върху нуждите на конкретната община. За да съществуват и т.н. „нежелани от общинските администрации“ услуги. По отношение насочването към резидентна грижа за пълнолетни лица, които са финансирани от държавния или общинския бюджет, от общините. Това трябва да се извършва от експерти на специализирани служби външни на общинската администрация, които не са общински служители, защото ОбА не е компетентна и специализирана в сферата. Така няма да се утежнява работата с извънредни функции на общинската администрация и няма да се наруши на комуникацията между Дирекция социално подпомагане и съответната общинска администрация. “обясни той.
Зам.областния управител коментира още,че услугите, които ще се предоставят на областно ниво, а не във всяка община, трябва да има конкретни критерии, по които да се определят квоти и те да могат да се актуализират гъвкаво, при промяна на потребностите на всяка община.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама