Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С 209 000 ваксинират животни около огнищата в общините, граничещи с Гърция, Македония и Сърбия в т.ч- община Кюстендил
  Категория: Скандално     17:26 - 8/June/2017Българска агенция по безопасност на храните Уверяват,че не е спирало и няма закъснение в изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България.

Не е спирало и не се отчита закъснение в изпълнението на дейностите по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България. Програмата гарантира опазването на здравето на животните от заразни болести и здравето на хората от зоонози (болести, предавани от животни на хора). – Тя включва ваксинации, изследвания на терена, клинични обследвания животните в животновъдните обекти, взимане кръвни проби за лабораторни изследвания на животните и други.
От началото на годината срещу заболяването “син език“ са ваксинирани 121 862 говеда и 284 766 овце.
Миналата година в България беше установено за първи път заболяването Заразен нодуларен дерматит. Бяха регистрирани и успешно ликвидирани 217 огнища на Заразен нодуларен дерматит. За 2017 г. са ваксинирани над 300 000 говеда и биволи, което е повече от 35% от общия брой животни, подлежащи на ваксинация. Част от ваксината (100 000 дози) бе осигурена в края на 2016 г. и с нея приоритетно бяха ваксинирани телета, навършили 4 месеца, животни от други държави членки, както и животните от рисковите зони. Именно поради важността на заразния нодуларен дерматит за свободната търговия и за бизнеса на говедовъдите и обжалванията по обществената поръчка, през март 2017 г. БАБХ предприе действия за доставка на ваксина от Унгария. В резултат на нашите съвместни действия с Европейската Комисия и Унгария, бяха доставени 209 000 дози ваксина, с които бяха ваксинирани всички животни около огнищата и в общините, граничещи с Турция, Гърция, Македония и Сърбия, с цел създаване на буферна зона, която да предпазва от ново проникване на вируса на територията на страната ни.
За болестта антракс са ваксинирани 59 714 овце и 24 784 говеда, но при него се извършва ваксинация на животните, които попадат в обхвата на установените огнища за последните 30/50 години. При изпълнението на програмата са изследвани са 147 272 кръвни проби за болестта бруцелоза по говедата, овцете и козите. Всички резултати са отрицателни, като само 115 проби са били негодни. Направени са 129 768 диагностични изследвания на говеда и 2 390 на биволи за болестта туберкулоза по говедата.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама