Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
ЖИТЕЛИТЕ НА НЕВЕСТИНО ПОМНЯТ ЛЕГЕНДИ ЗА "КАДИН МОСТ"
  Категория: Любопитно     13:42 - 11/November/2007

Местните в община Невестино помнят и разказват от поколение на поколение легендите за моста посторен над Струма, наречен „Кадин мост” - научи „Кубер прес”. Мостът е построен през 1470 година, застлан е с гранитни плочи. Архитектурата е смес от антични, средновековни и ренесансови форми, създадени на местна почва.
Моста е известен с поетическото съдържание на неговия художествен образ, тясно свързан с вкоренения мит за вграждане. Интепретацията на легендите за вграждане са свързани с художественото осмисляне на названието „Кадин” мост. По-възрастните помнят две притчи, разказвани като приказки. Легендите около построяването на моста са две.
Според първата поради непрекъснато рушене на моста по време на стройтелството, майсторите решили, за да го довършат да се направи курбан. Курбанът да бъде от жената на този, която на утрото първа донесе ядене. Невестата на майстор Мануил дошла първа и затова нея зазидали в моста. Оттук и мостът бил наречен „Невестин”-на турски „Кадън”/по-късно Кадин/. Местните разправят, че и днес когато придойде реката в нощната тишина се чува плачът на вградената невеста.
Друга легенда разказва, че мостът бил построен по заповед на султан Мурад, за сватбен подарък на смела невеста. Когато бил на поход на мястото на моста срещнал сватбари, те не се изплашили от него. Невестата се поклонила на султана. Когато той я попитал какво иска да и дари тя, пожелала на това място да построй мост. Мостът бил направен и наречен „Невестин” или по-късно „Кадин”.
Името на Мурад е отъждествено с това на Мохамед-втори, чийто велик везир Исак паша, през 1453 година, найстина минал по тези места на път за Босна. Днешни автори са на различно мнение. Според тях името на моста е получено от малкия каменен мост при Яменския поток, съграден от кадия.

Дейвид Ямборски

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама