Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
4 семейства с нанесени щети в размер от 6 720 лева търсят справедливост
  Категория: Разследване     16:32 - 20/September/2008

На 8 юли тази година след внезапна буря странична изолация на западната страна от 3 до 6 етаж на блок на улица Дондуков № 49 в Кюстендил падна - това се казва в увода на жалбата до Георги Джоглев началник на РПУ, от живущи в 4 апартамента.
Подписалите се под документа са: Светлана и Евгени Шоевски, Румяна и Димитър Лазарови, Павел и Десислава Христови и Мариана и Валери Димитрови. Всяко домакинство за саниране дава по 1500 лева за отделен апартамент и 180 за изолация на тавана. Преди близо 3 месеца след инцидента е извикан екип на Гражданска защита за установяване, дали има пострадали и затиснати хора под падналата изолация.
Вследствие проверката е издаден протокол от Главна дирекция “Национална служба “Гражданска защита” териториална дирекция Кюстендил с уверение, че санировката е паднала освен по причина лоши метеорологични условия и от не добро изпълнение от страна на фирмата изпълнителка. Работниците са оставили къси и неотворени дюбелите, залепването е било само на отделни места, не както се изисква изцяло. Санировката е направена месец септември 2007 година, от никъде не става ясно каква е гаранцията и колко време трябва да издържи. Издадения протокол може да послужи при търсене на обезщетение и други материални компенсации от пострадалите в случая 4 те семейства. Техен представител Румяна Лазарова посети кметската администрация да потърси съдействие от градоначалникът, институция се оказа безпомощна в решаване на проблема, поради липса на правомощия с които да им съдейства той да се разреши. Тя сподели пред “Кубер прес”, че с настъпването на есенно - зимния сезон, страха и опасенията в потърпевшите от аварията нараства. Р.Лазарова разказа, че август месец 2007 година хората от блока решили да санират апартаментите защото, след проливно дъждовно време водата прониквала през стените в стайте. Влагата била предпоставка за болести и неразположение на обитателите. Работата по изолацията е била извършена от работна група с пряк ръководител Методи Бакалов. Материалите за саниране били закупени от същия от фирма ”Kiss” със съсобственик Иво Очипалски.
Бедата идва от там, че семействата по една или друга причина не са сключили черно на бяло договор с фирмата- изпълнителка, което затруднява търсенето чрез законови начини за възвращаемост на вложени и изгубени на практика пари. Според представителката на потърпевшите всичко е било на добра воля, разчитало се е на добронамереност и обективност в отношенията. Налице е некоректност и опит за измъкване от задълженията да бъдат възстановени разходите заради некачествено свършена работа. Безотговорността и лошата работа извършени от работниците които е наела фирмата са очевидни. Без наличие на документи доказващи разходите които са отишли по санирането, трудно ще се докаже дали твърденията на засегнатите фамилии са истина. Не може да се очаква никой прокурор да внесе обвинение, без да се основава на документи и подписи на представители на фирма”Kiss”. По данни на едноименния сайт, фирмата е основен дистрибутор на ”Boro” и предлага фаянс, подова керамика и изолационно- строително оборудване.

Кубер прес

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама