Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христаки Павлович-Дупничанин започна честването на Денят на будителите
  Категория: Скандално     15:28 - 1/November/2016С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христаки Павлович-Дупничанин започна честването на днешния празник – Денят на будителите,съобщи за “Кубер прес”,Христо Апостолов пресаташе на община Дупница.
Десетки граждани се стекоха на пл.Свобода, за да покажат уважението си към делото на един от най-изявените дупничани. „От 1 ноември 1923 година с указ, подписан от цар Борис Трети, денят бил обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си България.
Не случайно за Ден на народните будители се приела не просто календарната дата 1 ноември, а понеже на този ден по нов стил е празника на Св.Иван Рилски Чудотворец-покровителя на българския народ. Целта на празника била да се прослави делото на Св.Иван Рилски, на братята Кирил и Методий“, на Йоан Екзарх, на св.Евтимий, патриарх Търновски, на славните възрожденски дейци Паисий Хилендарски, Васил Априлов, д-р Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение“, сподели историческото възникване на празника директора на Исторически музей – Дупница Анелия Геренска.
„Тук, пред този паметник отдаваме почит на нашите будители – на дупнишките възрожденски учители, просветители, книжовници, духовници и борци за национално освобождение: Христаки Павлович, Аверки Попстоянов, Христо Димитров-даскал Ристо, Димитър Бисеров-Окулията, Атанасий Чолаков, Георги Икономов… и всеки един от тях не е пропускал да се нарече Дупничанин“, допълни в словото си Геренска.
Тя връчи от името на Исторически музей-Дупница дипломи за доброволчество в музея през изтеклата година на всички, които са се включвали в мероприятия и са помагали по различни начини. Такива дипломи получиха Вокална група „Сладурите“ с ръководител д-р Магдалена Лобутова, Вокален състав „Арт Поп“ с ръководител Таня Камбурова, Фолк трио „Авлига“ при НЧ „Пейо Яворов“, Арт ателие „Дон Кези“ с ръководител Елена Марулевска, художник-фотографа Тодор Янков, Николай Табаков, Анжела Гюрова. За дарител на музея, удостоверение получи историк-краеведът Иван Хаджийски, който е предал различни документи и свои трудове.
Венци поднесоха кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, продружавани от деца, от местната организация „Патриоти“, общински съветници, граждани и деца.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама