Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил представят изложбата на велинградския музей „Кметът Йосиф Шнитер”
  Категория: Култура и спорт     16:56 - 19/October/2016


Изложбата представя управлението на един от най-успешните кметове в Чепинския край – Йосиф Шнитер през 1934-1938 г.,съобщиха за “Кубер прес” от музея в Кюстендил.
На 19 май 1934 г. политически дейци на офицерската организация – „Военен съюз” и политическия кръг „Звено”, начело с Кимон Георгиев и Дамян Велчев извършват военен преврат. Един от първите назначени, а не избрани кметове е Йосиф Й. Шнитер, назначен в с. Лъджене, Пещерска околия през 1934 г. и кмет на първата сборна община от селата Каменица, Лъджене и Чепино през 1934-1936 г., първообраз на днешния Велинград.
Йосиф Йосифов Шнитер е роден в гр. Пловдив през 1893 г. Завършва средното си образование в Пловдив, а висшето в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”. Участва като доброволец в Балканската и в Първата световна война. Работи като юрисконсулт и адвокат на частна практика в София.
Назначаването му за кмет на община Лъджене, а по-късно и на сборната община Чепино, му дава възможност да прояви европейска култура и амбиция в управлението и благоустрояването на селищата и развитието им като туристически и балнеоложки курорти. По негова инициатива през 1935 г. е открита Лъдженска скиорска шанца, каптирани са 32 извора в м. Легоринец, коригират се коритата на р. Еленка, р. Луковица и Стара река, построява се нов ресторант с казино на Клептуза, горски почивен дом на Юндола, новата сграда на Кална баня и „Първият по рода си в Европа” минерален плаж в Лъджене през 1937 г. Организират се плувни и ски състезания, конкурси „Царица на плажа”, конгреси на БТС и Българският народен морски сговор. Подпомага се и се рекламира курортното дело, а това придава модерен градски облик на селищата и самочувствие на хората.
Чрез богат снимков и документален материал от личния архив на Йосиф Шнитер, е представена дейността на един интелигентен и достоен кмет в един малко известен и противоречив период от нашата история.

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама