Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Чершова кампания и водата бяха в обсега на срещата на кметовете на села в кюстендилско
  Категория: Новини     16:59 - 14/June/2024

Кмета Атанасов: Всяка сутрин в 8,00 часа на социалната страница на Община Кюстендил се публикува информация кои пунктове и къде работят ,какви череши се изкупуват.     Кметът на Кметство Соволяно, Пламен Илиев: Върнати са два тира с череши в които е имало червей, това е за сметка на тези които са изкупували продукцията.

В общинска заседателна зала Кюстендил, се проведе редовното ,месечно, съвещание на кметове  на кметства и кметове на кметски наместничества на територията на Община Кюстендил, в обсега на срещата бяха Чершова кампания и водата, предаде репортер на „Кубер прес”.

Пред „Кубер прес”, кмета Атанасов уточни-че са били поставени въпроси свързани с водоснабдяването,предстой да бъде проучен проблем със съдействието на водния оператор в Кюстендил.По думите му –на заседанието е била обсъдена черешова кампания и как протича.

„Информирахме кметовете на малките населени места,че всяка сутрин в 8,00 часа на социалната страница на Община Кюстендил се публикува информация кои пунктове и къде работят ,какви череши се изкупуват.Целта е хората да имат възможност да си плануват предварително какви череши да берат ,не да плащат на берачи и после да не могат да си пласират продукцията.Всеки да може да си направи разчет за деня.”,каза още кмета Атанасов.

Кмета Атанасов е издал заповед   за спиране на поливанията с питейна вода за контролът трябва да следят кметовете по места.”Идват традиционните, летни, месеци за да няма режим на водата ,трябва да бъдат спрени поливанията”,добави градоначалникът.

Кметът на Кметство Соволяно, Пламен Илиев потвърди, че тазгодишната, черешоа, кампания е много тежка.

„В Соволяно от 12 пункта,са отворени два, единия не работи, на другия  дневно докарват 60 касетки с череши  не повече от 600 тона, това означава-че в масивите има  тонове необрана продукция.Всяка сутрин хората недоволстват и повика е по кметовете на села и кмета на общината.Обяснявам им,че това което зависи от нас е направено-охрана, пунктове, свобода на действие.Но не се предприемат действия, собствениците на масиви мислят, че държавата им е длъжна, държавата вече не е длъжна на никого.Осигурили сме условията, те да си реализират продукцията.”обясни още кметът на Кметство Соволяно Пламен Илиев.

Според него още през зимните месец е трябвало черешопроизводителите да си направят сдружение,за да имат договорни отношения с фирмите.

Кметът на Кметство Соволяно Пламен Илиев поясни още -че някои от т.н. добросъвестни граждани не са пръскали черешите, те са отпътували с червеи.Върнати са два тира с череши в които е имало червей, това е за сметка на тези които са изкупували продукцията.Отговорността на всеки черешопроизводител и много голяма в отглежданетона черешите.

„Някои си, правят сметка –че за месец време ще станат богати, няма такова нещо.Вчера сорт жълта драганова се изкупуваше на 1,30 лв.Ако продължи кампанията така, най-вероятно ще  приключи още следваща седмица.Сега се вкарват череши от пловдивско, старозагорско и бургарско, там след три дни ще спре брането,очакванията са нашата кампания да тръгне по-добре”, обобщи кметът на Кметство Соволяно Пламен Илиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама