Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Община Кюстендил със сътрудничеството с Тракийския университет в няколко сфери
  Категория: Новини     14:22 - 5/June/2024

 Сферите са :Запазване на породата Балканска свиня, обучение на медицински сестри и проектът „Захир“,предстои общинските съветници да бъдат запознати подробно с него. Проектът е свързан с първата в България водородна долина и една от малкото в Източна Европа.

В общинска заседателна зала –Кюстендил се състоя форум на който ръководството  на Тракийския университет представи възможностите за образование и съвместните проекти с Община Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.Кмета Атанасов откри научния форум с думите:

„Благодаря на ръководството на Тракийския университет за това ,че са тук в Кюстендил  да представим новите проекти и да задълбочим сътрудничеството между Тракийския университет и Община Кюстендил.Винаги съм смятал,че местната власт трябва да върви ръка за ръка с академичните общности, защото това е начинът за въвеждане на иновации,това е начинът за развитие и просперитет.”

В изявление пред медии кмета Атанасов потвърди, че Община Кюстендил задълбочава сътрудничеството с Тракийския университет няколко сфери.

 „На изхода за Кюстендил има Институт за балканската свиня – порода, която е на път да изчезне. Има три точки в България, в които се съхранява тази порода, тук е една от тях. Това е изключително важно заради генофонда и запазването на породата, обяви кметът на Кюстендил. Огнян Атанасов.

 Втората сфера, по която Общината си сътрудничи с университета е обучението на медицинските сестри. Администрацията е заложила средства за стипендии на медицински сестри, независимо от кои университети са, които след това се връщат да работят в Кюстендил. Кметът посочи и третата сфера на взаимодействие, а именно проектът „Захир“. Предстои общинските съветници да бъдат запознати подробно с него. Проектът е свързан с първата в България водородна долина и една от малкото в Източна Европа.

Проектът е одобрен с водещ партньор Тракийския университет, съвместно с бизнес и други организации. През миналия месец Община Карлово също се е включила, има покана и към община Кюстендил, която да стане част от проекта. „Проектът предвижда на урбанизирана територия, която е с производствено или друго предназначение да се изгради фотоволтаичен парк, който произвежда зелен водород. С него могат да бъдат захранвани водородни средства, които ще бъдат закупени по проекта. Те са за чистота, социални услуги, за администрация и тн.

Теренът, който ние имаме и е подходящ, е т.нар. бившия животински пазар. Съседните терени също са на Общината, като общата площ е 25 декара. Идеята е да се направят конструкции с височина 3,5 метра, където да се поставят фотоволтаичните панели и зарядната станция за водородните средства. По този начин пространството под тях ще може да се използва за други цели – за направата на животински пазар или за други цели. По този начин без да дава средства Община Кюстендил, ще бъдат изградени навеси и оградни съоръжения на терена, за да се вкара смисъл в тези имоти с обществено обслужващи или производствено предназначение “, обясни кмета  Атанасов. Той уточни, че всичко това може да се случи само и единствено ако за Община Кюстендил има икономическа логика. Тоест превозът на километър да излиза по-изгодно отколкото в момента с транспортните средства, които са налични. Вече са подадени модели на транспортните средства, с които разполага Общината, предоставени са и от какви автомобили се нуждае.

„Предстои да ни кажат каква ще бъде сумата на километър пробег, за да си направим сметка дали за нас е изгодно. Знаете, че водородът е бъдещето, така че ще гледаме в тази посока, имиджово за нашата община би било добре да е сред първите в България. Всичко е въпрос на анализи за нашето присъединяване“, обобщи още кмета Атанасов. Предвиденото количество произведен водород за денонощие е 400 кг, в случай че Общината се включи в проекта.

 

 

Запис от събитието

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама