Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
От 120 вида сорта череши в Община Кюстендил се отглеждат 27 вида
  Категория: Новини     12:39 - 27/April/2024

Производителя на череши и сливи,Милен Георгиев: На дка от субсидия може да се вземе около 350 лева ,от т.н. извънредни схеми или познати като украинска помощ се взимаха по 128 лева на дка, миналата година имаше два транша.Колкото по-малко са разходите за обработка на терена,толкова себестойността на плода се понижава-оттам идва разликата в изкупната цена.

Проблемът с прибирането на черешовата продукция в последните 10 години е липсата на работна ръка, през последните четири години навлизат машини с които много по-лесно се свалят черешите от дървото, т.н. машини за тресене, това каза в изявление пред медии производителя на череши и сливи,Милен Георгиев, който от 11 години е земеделски производител,предаде репортер на „Кубер прес”С тези машини група от четирима човека могат за един ден да свалят два тона череши,което е много рентабилно, добави той. Според него повечето от производителите разчитат на берачите, които драстично намаляват и искат по-високо заплащане-което е разбираемо в предвид инфлацията.Берачите искат цена между 0,60 и 0,80 ст.за килограм.Производителя е длъжен да им пусне в ОИТ еднодневни договори-това са допълнителни разходи. Производителя на череши и сливи,Милен Георгиев добави –че най –често изкупната цена на килограм череши на пунктовете е лев ,1,20 лв.,сортове като жълта драганова са по-скъпи с 0,10 ст.

„В крайна сметка това което получава производителя е разликата от 0,20 до 0, 40 ст.от която разлика трябва да се извади себестойността на плода т.е.направените през годината инвестиции гориво, торове, препарати.Има нещо друго,което местните производители трябва да и го признаем.Взимат се не малко субсидии които трябва да компенсират тази разлика. Субсидиите за черешите в последните години имаше добро увеличение,лошото е –че не всички производители се възползват от националните схеми. От миналата година има т.н. зелени схеми за които терена трябва да е затревен. За тези екосхеми има и допълнителни субсидии, но хората не искат да ги използват предпочитат стария начин-оране, дисковане, фрезоване което много оскъпява. Субсидиите са достатъчно добри и колегите няма от какво да се оплакват.На дка от субсидия може да се вземе около 350 лева ,от т.н. извънредни схеми или познати като украинска помощ се взимаха по 128 лева на дка, миналата година имаше два транша.Колкото по-малко са разходите за обработка на терена,толкова себестойността на плода се понижава-оттам идва разликата в изкупната цена.”каза още производителя на череши и сливи,Милен Георгиев.

Целта на производителя на череши и сливи,Милен Георгиев,е неговата продукция да отива за преработка на която база определя начинът на обработка и на прибиране на черешите.

„От 120 вида сорта череши с всички експериментални варианта в Община Кюстендил се отглеждат 27 вида,изкупвачите си имат условия какви череши да изкупуват-за тях най-подходящи са четири, пет сорта”,обобщи производителя на череши и сливи,Милен Георгиев.

 

Kuber press

 

 
 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама