Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил се проведе работна среща с производители на череши и представители на фирми – изкупвачи
  Категория: Новини     17:50 - 26/April/2024

Кмета Атанасов: Най- важното е, че постигнахме съгласие да няма гръцки и турски тирове по време на тази кампания. Общината дава възможност на малките производители, които желаят, да отворят пунктове за изкупуване на черешова продукция в частни терени.

 

По инициатива на кмета на Община Кюстендил кмета Огнян Атанасов и областният управител Александър Пандурски в общинска, заседателна,зала се проведе работна среща с производители на череши и представители на фирми – изкупвачи, съобщава социалната страница на Община Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.
Целта на срещата бе да се обсъдят проблемите и намерят решения преди стартирането на кампанията по изкупуване на череши в Община Кюстендил.
”Най- важното е, че постигнахме съгласие да няма гръцки и турски тирове по време на тази кампания“, заяви в началото на пресконференцията кмета Атанасов.
Представителите на фирмите, които изкупуват индустриална череша поставиха своите изисквания за вида и качеството на черешите- да не са пръскани с активно вещество Диметоат, което е забранено за ползване в ЕС, както и да са с калибър максимум до 24 мм.
Кметът посочи, че общината дава възможност на малките производители, които желаят, да отворят пунктове за изкупуване на черешова продукция в частни терени. За целта желаещите трябва да заявят в община Кюстендил изработване на схема за обекта, придружен с необходимите за това документи- договори за наем или нотариален акт за собственост на имота.
Кметът и областният управител ще инициират среща с представители на НАП, пред които да поставят искането на производителите, черешата да бъде извадена от списъка на стоки с висок фискален риск. Става дума за промени в НАРЕДБА № Н-5 от 29 септември 2023 г.
за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България
Община Кюстендил ще инициира разговори с Изпълнителна агенция “Борба с градушките”, за да се търси възможност да бъде покрит и Кюстендил, който е с 20 000 дка черешови насаждения.
На срещата беше засегнат и проблема с липсата на работна ръка при брането на череши.
Предстои информационна кампания съвместно с Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда, на която да бъдат разяснени ползите за работника от сключването на еднодневни трудови договори.
”Много хора се притесняват, че като получават социални помощи не могат да сключат еднодневен трудов договор, законът позволява 90 дни в годината да сте на трудов договор и същевременно да се получават социални помощи“, каза още кметът.
Областният управител инж. Александър Пандурски посочи, че има много добро взаимодействие с Община Кюстендил, което очаква да доведе до успешна кампания за ангажираните в нея работници, производители и изкупвачи.
”Срещата беше изключително ползотворна и се начертаха в обозримо бъдеще основните проблеми, за да може да върви този сектор, така че благодаря за ползотворната дискусия и организация от страна на общината и държавата по отношение на черешопроизводството“, заяви Владимир Димитров, производител на череши.
Проф.  Димитър Домозетов изрази своите адмирации към кмета инж. Атанасов и областният управител за продуктивната работна среща.
„Всеки добър стопанин организира нещата си предварително, за да ги доведе до добър край“, каза проф. д-р. Димитър Домозетов.
Той посочи, че се очаква добра и богата реколта от череши в Кюстендилско.
Предстои и работна среща с представители на ОД на МВР, на която ще бъде обсъдена охраната на черешовите масиви.


 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама