Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кмета Атанасов: Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект, по отношение на Зелената сделка дефектът вече го има- трябва да търсим ефекта
  Категория: Новини     13:16 - 18/April/2024

В Кюстендил  се провежда  конференция „Преход на възможностите – Кюстендил със събитието продължава дейностите по информиране и ангажиране на местната общност в диалога за трансформация на икономиката  към въглеродна неутралност, както и да се повиши осведомеността, в конференцията участват представители на централната, местната и общинска администрации, на управляващите органи на различни финансиращи програми, Фондът на фондовете, представители на работодателите и синдикатите, както и на бизнеса и неправителствените организации, предаде репортер на „Кубер прес”. Събитието е част проекта „Преход на възможностите“, съфинансиран с европейски средства по политиката на сближаване на ЕС.

Домакинът на конференцията кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов пръв взе отношение относно специалният фокус в събитието   финансирането  на проекти в контекста на изпълнението на Териториалния план за справедлив преход.

„Винаги съм се опитвал от всеки дефект да правя ефект. По отношение на Зелената сделка дефектът вече го има. Има хора, които ще загубят работните си места и ние трябва да търсим ефекта, за да използваме средствата целесъобразно и да ги инвестираме по правилния начин, така че работните места да се запазят, да се удвоят и всички да намерят баланс о разпределянето на средствата между обществото и бизнеса.Винаги съм казвал, че средствата, предвидени за преквалификация, не са правилно насочени,надявам се на ниво подкомитет това за бъде изчистено- специално за област Кюстендил. Нали не си представяме че хора  -миньорите изведнъж ще станат IT специалисти,трябва да бъдат насочени натам където са техните умения. Да бъдат добри монтажници на фотоволтаици, веи проекти.

Кмета Атанасов коментира и темата за  възможностите на фотоволтаични системи. По думите му  не може една сграда да кандидатства за 10 киловата мощност, ако е присъединена към местното дружество за 6 киловата.Трябва да е толкова, колкото е позволена мощността.

Той добави, че  трябва да се видят  фирмите които могат да поемат работната ръка-преквалификацията трябва да стане бързо, в рамките на до 6 месеца, за да бъдат поети от компаниите, които искат да инвестират.

Според кмета Атанасов средствата за област Кюстендил 122 млн.евро е трябвало  вече да се усвояват сега е 2024 година и има закъснение.По думите му с общи усилия всичко може да се случи и това. По думите му намаляват местата, където може да се инвестират, за да има добавена стойност.

„Енергийната ефективност е изключително важна –тук е момента където може да си решим  многофамилните жилищни сгради, от Европа искат да се вкара  съфинансиране –което до някъде е правилно-да това работи за големите градове.Съфинансирането не може да е философия за Област Кюстендил, защото по показатели е като Област Видин.Не може да се иска 20% съфинансиране от Област Кюстендил. Съфинансирането трябва да се разглежда на ниво райони не на региони,даже на ниво общини, защото в Община Бобов дол инфлацията е по-голяма и няма да се справи сама.Задължително трябва да бъде осигурено финансиране и за една, дори две индустриални зони, защото там е мястото, където ще се влее работната ръка. Освен това трябва да се помогне и на фирмите, които искат и са готови да инвестират.,обобщи кмета Атанасов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press


 

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама