Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Джамалари „окупираха” Кюстендил- „Джамалджийското село“ посреща жители и гости на града
  Категория: Общество     12:23 - 10/February/2024

Кмета Атанасов: Това е първото издание на фестивала, той е национален, догодина, с общи усилия вярвам, че ще го превърнем в международен. Благодаря Ви и затова, че успяхме да направим единственото по рода си Джамалдчийско селце, в което да могат да бъдат представени местните групи, да могат да бъдат показани сувенирите, които изработват.

Джамалари окупираха Кюстендил, „Джамалджийското село“ посреща жители и гости на града, повече от  1500 участници от маскарадни групи се включиха в Първия Национален Маскараден фестивал -„Джамала“ 2024 г., предаде репортер на „Кубер прес”.С мащабното събитие организаторите на фестивала Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“-Кюстендил искат да представят на съвременните поколения,автентичните, български, традиции свързани с кукерските игри ,маскарадната обредност,както и да допринесе за съхраняването и популяризирането на родното ,фолклорно,богатство.В богатия празничен календар на българите в дните между Рождество Христово и Ивановден,през Сирна неделя и Тодорова неделя тръгват за Богослов мъжки дружини от коледари, сурвакари и джамалари.Голямото събитие беше открита от кметът на Община Кюстендил , Огнян Атанасов:

„Уважаеми граждани и гости на Кюстендил, благодаря Ви затова, че сте тук. Вярвам, че днес ще се съберем още повече хора и ще направим един незабравим фестивал. Благодаря на всички групи от Югозапада, които взимат участие, както и на местните групи от община Кюстендил, благодарение на които празникът ще го има. Това е първото издание на фестивала, той е национален, догодина, с общи усилия вярвам, че ще го превърнем в международен. Благодаря Ви и затова, че успяхме да направим единственото по рода си Джамалдчийско селце, в което да могат да бъдат представени местните групи, да могат да бъдат показани сувенирите, които изработват. Искам да Ви пожелая да бъдете живи, да бъдете здрави, а тези 17 джамалджийски кукерски групи да успеят да изгонят злото, да обърнат сезоните и да започне да идва пролетта. Успех на всички и нека най-добрата група да получи първото място”.

За да покажат разнообразието и богатството на маскарадните игри в Кюстендил се ангажират 16 групи от кюстендилските села Ябълково, Гирчевци, Багренци, Пиперков чифлик, Слокощица, Жабокрът и гости от общините Земен, Брезник, Ковачевци, Перник, Радомир, Благоевград, Петрич.

За пръв път в България врати ще отвори „Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала ще могат да си закупят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло.

Днес в събота във връзка с провеждането на Националния джамалджийски фестивал на 10 февруари в Кюстендил е въведена временна организация на движението. Подробности очаквайте утре.
В Първото издание на националния маскараден фестивал „Джамала“ ,първи се представиха Джамалджйска група към НЧ „Зора 1948“, с. Ябълково, Община Кюстендил;следват Сурвакарска група при НЧ „Светлина 1929“, с. Елов дол, Община Земен.Останалите групи: Сурвакарска група с. Кошарево, Община Брезник;
Сурвакарска група с. Ярджиловци, Община Перник;
Сурвакарска група с. Гирчевци, Община Кюстендил;
 Сурвакарска група с. Светля, Община Ковачевци;
Станчинарска група към НЧ „Център – 2023“, кв. Център, гр. Петрич, обл. Благоевград;
 Сурвакарска група при НЧ „Светлина – 1924“, гр. Земен;
Сурвакарска група от гр. Благоевград, кв. Струмско, Община Благоевград;
Сурвакарска група, НЧ „Светлина 1936“, с. Прибой, Община Радомир;
Мечкарска сурвакарска група, с. Пиперков чифлик, Община Кюстендил;
Сурвакарска група с. Багренци, Община Кюстендил;
 Ромска сурвакарска група, гр. Радомир;
 Джамалджийска група при НЧ „Просвета 1922“, с. Слокощица, Община Кюстендил;
Сурвакарска група към НЧ „Просвета – 1909“, гр. Батановци, Община Перник;
Джамалджийска група „Джамалджии“ към НЧ „Пробуда – 1928“, с. Жабокрът, Община Кюстендил;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама