Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Тихомир Стоицов председател на сдружение „Печела”-Кюстендил:Пчеларите от Кюстендил подкрепят, но не участват в протеста,нямат вяра- че ще има промяна
  Категория: Новини     15:44 - 8/February/2024

По отношение на протестите Тихомир Стоицов не е оптимист:”Дори да има някакъв резултат.”Имаше дума да се отделят някакви минимални средства, говори се за около 150 млн.лв.Възможно е тази сума да се удвои заради недоволството от страна на зърнопроизводителите. При разпределяне на средствата на всички сектори,реално ще има по два, три лева максимум.”

Председател на сдружение „Печела”-Кюстендил,Тихомир Стоицов в изявление пред медии обяви, че в навечерието на професионалния празник на пчеларите ”Св.Харалампий”-един от закрилниците на пчелите и пчеларите-  те са общо взето с много спорни настроения,за първи път празникът ще бъде посрещнат с много сериозни протести и за първи път обединени , предаде репортер на „Кубер прес”.

Протестът не е многоброен защото хората са обезверени,и не очакват положителни за тях развитие.

„Пчеларите от Кюстендил подкреят, но не участват в протеста,нямат вяра че ще има промяна, тук основно са дребни пчелари с малък брой пчелни семейства,повечето от тях не са земеделски стопани.Има доста пчелари след претърпени загуби не възстановяват пчелните семейства ,други направо се отказват и се оттеглят от сектора.Ситуацията е неприятна, за съжаление в момента друго няма какво да се направи.”уточни той.

По думите на Тихомир Стоицов в пчеларския съюз”Пчела” почти няма нови членове, имало е жалещи когато ДФ”Земеделие”- за включване по програми са давали по 10 точки, когато класирането и било по точки за членове на национални организации.С новите интервенции условието е отпаднало.

 

Председател на сдружение „Печела”-Кюстендил,Тихомир Стоицов,коментира още-че в сезона на грипните заболявания не се забелязва ръст в продажбата на пчелен мед и пчелни продукти,за разлика от предишни години.Според него меда и пчелните продукти са полезни ,най-вече за имунната система което предпазва от вирусни заболявания.Консумацията повишава съпротивителните сили на организма и подпомага по-бързото възстановяване .Вероятно липсата на повишено търсене на мед и пчелни продукти  е заради ниската покупателна способност на населението.

Продължава проблема с дъмпинговите цени  с вноса на мед от Украйна ,който ес води внос от трети страни и в голяма част от количествата преминава като внос от Румъния или Полша.Нещо което –смята Тихомир Стоицов-никога не е било,защото в тези страни медът е по-скъп и няма как да влезе в България за да се продава на по-ниски цени.

„Друг момент е –че търговците на едро, т.н. преработватели не изкупуват в момента,но обявяват цени от порядъка между 3,00 и 3,20 лв-за килограм мед.Реални сделки няма.Един път защото това е много под себестойността на пчелния мед и втори път те не искат да изкупуват,защото имат запаси-достатъчно количества украински мед.”обясни още Тихомир Стоицов.

Според него меда добиван от планински райони в т.ч. и кюстендилския е със себестойност над 10 лева,като  основна част е цената  на горивата,защото професионалните пчелари  отглеждат пчелните семейства извън населените места.Всеки разходи се отразява значително.Високи са цените на консумативите, лекарствата,восъчните основи, храната за зимното изхранване на пчелите е два пъти по-висока.

„В нашите райони трудно може да е говори за фалити на пчелари,защото почти няма професионални пчелари,те се броят на пръсти. Дребните пчелари отглеждат количества мед с които ад си докарат още една заплата или още една пенсия.Те отглеждат по няколко пчелни семейства ,добиват по една, две тенекии мед който раздават на роднини и приятели.В райони обаче където има пчелари които отглеждат между 500  1000 пчелни семейства ще се стигне до фалити.,заради огромните разходи.Много хора са получили подпомагане по програми и не могат да съкратят броя на пчелните семейства,в противен случай трябва да връщат вече похарчени пари.”каза още Тихомир Стоицов.

Тихомир Стоицов уточни,че проблемът на държавата е –че тя не компенсира пчеларите и другите от земеделски стопани.Той даде за пример схемата ”деминимис”-по която общо взето пчеларите по нея могат да се подпомагат.От четири, пет години –мярката ее била отваряна ,миналата година е била отворена.Според правилата на схемата според броя на отглежданите пчелни семейства,пчеларите са получили между 5 и 7 лева за пчелно семейство –това реално е 1 кг.храна за пчелите.

„За да оцелее едно пчелно семейство по време на зима в която топло и студено се редуват  трябва да имат 3 килограма храна.Следва борбата с агресорите, подмяната на пчелните основи и ако пчеларя няма допълнително доходи за подкрепа на стопанството то бива бързо ликвидирано.”обясни Тихомир Стоицов.

В кюстендилско двама са професионалните пчелари които отглеждат пчелни семейства в над 200 кошери-разпръснати на няколко пчелини, шест, седем са  тези с между 100 и 200 кошера,останалите пчелари в района са с до или около 10 пчелни семейства.В браншовия съюз”Пчела” Кюстендил членуват над 70 човека,с опци те драстично да намалеят.

„По отношение на протестите не съм оптимист, дори да има някакъв резултат.Имаше дума да се отделят някакви минимални средства, говори се за около 150 млн.лв.Възможно е тази сума да се удвои заради недоволството от страна на зърнопроизводителите. При разпределяне на средствата на всички сектори,реално ще има по два, три лева максимум.”обобщи Тихомир Стоицов.

Kuber press

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама