Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Земеделски производители от района на Кюстендил с протест: Не сме съгласни с методиката за подпомагане на сектора
  Категория: Новини     17:45 - 6/February/2024

Земеделски производители от района на Кюстендил  се включиха в обявения общонационален протест в страна , те са категорични, че ако не бъдат изпълнени исканията им, протестите ще се увеличават като времетраене всеки ден,предаде репортер на „Кубер прес”.НПротестиращите се земеделски производители от кюстендилско се събраха преди околовръстния път на Кюстендил, при отклонението за село Слокощица като докараха трактори.

Земеделския производители Валери Йовев в изявление пред медии обяви,че най-важното сега е оцеляването на родното земеделие, като уточни –че за дошлите да изкажат своето  недоволство от водената държавна политика в сектор земеделие ножът е опрял до кокала. Загубите ни са огромни. Оцеляването ни за следващите години е под въпрос, поне за половината, а дори и на повече от половината.

„На протеста присъстват зърнопроизводители и животновъди,плодопроизводители засега няма,годината за тях беше благоприятна,цените им бяха добри.Това  което сме получили от миналата пролет досега  са 17.50 лева държавна субсидия за декар площ.Има междуфирмени задължения –между земеделски производители и доставчици на торове, препарати и химикали.Има хора с огромни задължения в размер между 100 000 и 200 000 лева –основно за торове .Това което говори земеделския министър са пълни глупости, зам.министърът говори за отделени 150 млн.лв.които няма да стигна и за 2 лв. на декар.При миналогодишна цена на слънчогледа 1,20 лв.сега цената е 0,60/ 0,65 ст.това е подигравка.На декар два лева ,не може само нафтата да се плати за обработка.Нещата в сектори зърнопроизводители и животновъдство са много тежки, върви се към фалити.”обясни още Валери Йовев.

Според него изискванията на Европейския съюз също са неадекватни също са объркани, като пример той посочи:

„Ако един блок е от 100 дка ,имаш нарушени 100 кв. м.целия блок го режат-Защо?-Никой не може да отговори.”.

Валери Йовев каза още, че района е планински и полупланински с наклони на 10% ,без право да се влиза в тези терени до 15 февруари.Всеки земеделски производител е наясно,че есента и зимата не бъде изорано ,през пролетта няма защо да ес влиза в блоковете.

По думите му земеделците спазват еконормите защото трябва,но Украйна и други страни извън ЕС не ги спазват.Тяхната продукция влиза на по-ниски цени от това което произвеждат родните производители. Себестойността  в района е между 0,40 и 0,45 ст. На килограм произведена продукция.От Украйна –влиза на 0,2890,30 ст.

Според Валери Йовев начина да се подобри положението на земеделските производители е държавата да ги оценяват по-реално.

„Вносът от Украйна продължава, ние тук кой както може да оцелява” ,категоричен е той.


Протестиращите настояваха  за финансово подпомагане за всички сектори на земеделието във финансовата рамка от 2023 г. От  бранша искат цялостен законодателен пакет и ясна позиция на държавата относно зелената сделка и либерализацията на пазарите с трети страни

„Не сме съгласни с методиката за подпомагане на сектора, която беше представена на среща в Министерския съвет. Това е подигравка, тъй като се разделят земеделските производители на печеливши и губещи”,убедени са протестиращите в кюстендилско.


 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама