Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
ОбС-Кюстендил с нов съветник Христо Цуцумански, съветниците приеха Програма за управление и разпореждане с общинска собственост
  Категория: Новини     16:55 - 31/January/2024

Кмета Атанасов: Вярвам, че Езиковата гимназия има бъдеще и искрено вярвам, че тя ще има три паралелки. Ние като община имаме интерес да имаме силни гимназии. Това означава, че хората ще си отглеждат децата поне до 12 клас в Кюстендил.Термите са лицето на града и те трябва да се поддържат.

Януарската сесия на Общински съвет Кюстендил започна с клетвата на новопостъплия съветник от БСП за България Христо Цуцумански, което заема мястото на Бойко Клечков който изъплнява длъжността зам.кмет,предаде репортер на „Кубер прес”.

В отговор на питания на съветници кмета Атанасов коментира ,че ще започнат да бъдат правени подходите в Кюстендил,има заложени разходи и ще се започне с проектирането-След това ще има яснота до къде ще стигнат средствата които на практика са заложени от формиран дефицит.

Относно питането са проблема с питейната вода в Граница, градоначалникът-уточни-че в момента в списъкът с капиталови разходи одобрен от държавния бюджет са заложени пари за проектиране на мрежата  и на съоражението.

Кмета Атанасов коментира и ЕГ”Д-р Петър Берон”,като поясни,че е запознат с всичко което се говори в пространството и че е провел разговори с началникът на РУО Кюстендил  ,както и ръководството на гимназията.Имал е среща с ученици и учители от училището.Кмета Атанасов информира,че Община Кюстендил е подготвила писмо  с което настоява да има три паралелки за прием в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“.

„Още днес ще изпратим писмо с настояване броят им да бъде запазен и мисля, че това ще се случи. Това, което сме настояли е третата паралелка да бъде с първи език - немски. Традиционно към този момент Езиковата паралелка приема с първи език – английски, нашето настояване е третата паралелка да бъде с немски език. Това обяви кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов по повод отправен въпрос от страна на общинската съветничка Тодорка Скипкина за бъдещето на третата паралелки в Езикова гимназия. Кметът на Кюстендил обяви още, че ще настоява пред ръководството на гимназията за повишаване качеството на обучение. „Ние като община имаме интерес да имаме силни гимназии. Това означава, че хората ще си отглеждат децата поне до 12 клас в Кюстендил, а отделно от това можем да привличаме ученици, които да идват и да се обучават тук. Родители, които изберат да дойдат в някой град, заради доброто образование на децата си, са родители с възможности, които могат да донесат добавена стойност в този град. Поради тази причина съм изискал от директора на ЕГ от новата учебна година всички предмети да се водят по първия чужд език. Ако паралелката е с английски всички предмети да се изучават на английски, ако е с немски всички предмети да се изучават по немски език. Така е по норматив, но за съжаление към момента това не е така. Смятам, че ние трябва да се сравняваме с най-добрите в страната, а не с тези, които ни заобикалят. Вчера ме попитаха деца от гимназията с какво могат да са полезни, казах им с перфектни резултати на Националното външно оценяване. Вярвам, че Езиковата гимназия има бъдеще и искрено вярвам, че тя ще има три паралелки“, категоричен е кметът Огнян Атанасов.

Съветниците приехам Правилник за организацията и дейността на ОбС - Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Наредба за изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил, както и  „Програма за управление на Община Кюстендил за мандат 2023 - 2027 година“. ОБС одобри представения  доклад за дейността на Комисията по организиране на дейността и разпределяне на средствата от Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в Община Кюстендил за 2023 г.

 


 

 

 

Kuber  press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама