Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Възстановка на събитията отпреди 171 години в Кюстендил припомни паметни дни от Освобождението на Кюстендил от турско робство
  Категория: Общество     15:07 - 28/January/2024

Кмета Атанасов: Благодаря, че има такива българи! Благодаря на всички гости, които дойдоха от градовете Панагюрище, Априлци, София, Стара Загора, Златица и от цялата страна, много съм развълнуван и смятам, че това възпитава! По този начин, на нашите деца, следващите поколения показваме, че историята трябва да се помни! Да сме горди българи!
 

 

Припомнено беше, че в  средата на януари в Кюстендил влиза един малък руски конен отряд, който за кратко установява власт  от Крива паланка (днес в Република Северна Македония) пристига по-голяма бойна единица турска войска, която изтласква установените руски управляващи, това налага подготовката на по-голям отряд, предаде репортер на „Кубер прес”.

"Заповядано е на генерал Богдан Теофил Майендорф от свитата на Негово императорско величество да оглави един такъв отряд – пехота и конница. Привечер на 29 януари, по нов стил, те пристигат в Кюстендил в три колони, като е проведено и едно сражение от страна на отстъпващите турски части. На здрачаване Кюстендил е освободен от петвековна османска власт".

 

В пресъздаването се включиха за втора поредна година членове на Национално дружество „Традиция” с униформи , оръжия  и народни носии те влязоха във времето когато са се случили дълго чаканите за кюстендилци  събитията от края на януари 1878 г. Във възстановката взеха участие над 80 души от регионалния клуб от Кюстендил, гости от градовете Казанлък, Радомир, Сливница, София, Троян, Панагюрище, Благоевград, Плевен, Копривщица, Златица и танцьори от танцов ансамбъл "Пауталия" при Народно читалище "Пауталия 2008" - Кюстендил.

Днешното събитие е организирано от Общината в Кюстендил, Регионалния исторически музей "Акад. Йордан Иванов" и читалищата "Ген. Владимир Заимов 2013" и "Пауталия 2008". "След падането на София, руската армия се насочва към Пловдив, Одрин, посоката е за столицата Истанбул. Малки отряди проникват в югозападна посока по долината на река Струма, освобождават Радомир и Дупница, като в Кюстендилско, в района на с. Соволяно, се установява четата на Ильо Марков", разказа за събитията от края на януари 1878 година, историкът доц. д-р Ангел Джонев от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН). "В западната част на Кюстендилска околия тогава избухва едно въстание, предвождано от Симо Соколов, а въстаниците се установяват около Соволяно. В Кюстендил е безвластие, тъй като турската власт напуска района. Създадено е временно управление, което успява да изпрати делегация в София и с помощта на Ильо войвода, и вицегубернатора Марин Дринов, успява да убеди руското командване да установи руска власт в Кюстендил, за да се запазят имотите и живота на местното население", разказа още Джонев. Така в средата на януари в Кюстендил влиза един малък руски конен отряд, който за кратко установява власт. "След падането на София, руската армия се насочва към Пловдив, Одрин, посоката е за столицата Истанбул. Малки отряди проникват в югозападна посока по долината на река Струма, освобождават Радомир и Дупница, като в Кюстендилско, в района на с. Соволяно, се установява четата на Ильо Марков", разказа за събитията от края на януари 1878 година, историкът доц. д-р Ангел Джонев от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН). "В западната част на Кюстендилска околия тогава избухва едно въстание, предвождано от Симо Соколов, а въстаниците се установяват около Соволяно. В Кюстендил е безвластие, тъй като турската власт напуска района. Създадено е временно управление, което успява да изпрати делегация в София и с помощта на Ильо войвода, и вицегубернатора Марин Дринов, успява да убеди руското командване да установи руска власт в Кюстендил, за да се запазят имотите и живота на местното население", разказа още Ангел Джонев. Така в средата на януари в Кюстендил влиза един малък руски конен отряд, който за кратко установява власт.

 

За да видят възтановката дойдоха кметът на Община Кюстендил  Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.-кметът Кристиян Иванчов, областният управител Александър Пандурски, зам. областният управител Мария Зарева, Негово Пресовещенство Велбъждски епископ Исаак, общински съветници и стотици кюстендилци .


В изявление кмета Атанасов каза: 

"Показахме, заедно с помощта на Национален клуб „Традиция“ събитията , такива, каквито са били, преди 146 години. Историята трябва да се помни, независимо кога, къде и какво се е случило. В случая, историята е била на страната на българите! Благодарности още веднъж към Клуб „Традиция“, заедно с тях успяхме да надградим това, което през изминалата година бе започнато като традиция, а догодина възстановката ще бъде още по-грандиозна! Благодаря, че има такива българи! Благодаря на всички гости, които дойдоха от градовете Панагюрище, Априлци, София, Стара Загора, Златица и от цялата страна, много съм развълнуван и смятам, че това възпитава! По този начин, на нашите деца, следващите поколения показваме, че историята трябва да се помни! Да сме горди българи!
Виждате, че имаше много деца на възстановката и смятам, че историята трябва да им бъде показвана, събитията, да им бъдат разказвани и обяснявани. Имаме идея, съвместно с Клуб „Традиция“ да направим специални събития по училищата в гр. Кюстендил, където да бъде разказано и за Априлското въстание. Ще влезем във всяко едно училище, ще говорим с директорите, представители на клуба да разкажат за великите подвизи на нашите предци, като ние ще им помагаме изключително много за осъществяването на дейността им, защото те пазят българщината, те пазят историята, те носят в сърцата си история! На предстоящата сесия на Общинския съвет ще им отдадем и помещение, което да ползват тук – в дома на Българо-съветската дружба , до къщата на Дядо Ильо Войвода, до къщата-музей, и смятам, че с общи усилия, ще успеем да възпитаме нашите деца в дух на патриотизъм!
Поздравявам всички кюстендилци – бъдете здрави, бъдете обичани, радвайте се на това, което са завещали нашите предци! Те са умирали, борили са се за нашата свобода , за нашите права и свободен избор и да можем сами да определяме съдбините си!
Благодаря!" .

В Кюстендил празникът ще продължи и утре - от 11:00 ч. от площад "Велбъжд" ще тръгне паметно шествие до паметника на освободителя на града - Ильо Войвода, водено от Професионалния духов оркестър в Кюстендил. Шествието ще премине през бюст-паметника на Ильо Войвода на ул. "Демокрация" и ще продължи до къщата-музей на Ильо войвода. В програмата е включен и тържествен концерт, който ще се състои от 18:00 часа в читалище "Братство". За празника на 28 и 29 януари, къщата-музей "Ильо Войвода" ще приема посетители безплатно. В къщата е подредена експозицията "Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

  

 

>

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама