Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
  Категория: Интервю     17:00 - 25/January/2024

Предвижда се камионите за боклук да отчитат с датчици,събраните битови отпадъци от всяка кофа.Робот ще коси пред галерията, ще се ремонтира белодробното училище,ще бъдат създадени там спортна площадка и парк и осветление на Алеята на любовта.Създава се фонд”Култура”и „Местни инициативи”.

На пресконференция кметът на Община Кюстендил представи проекта на бюджет 2024 година и политиките за които ще бъде изразходван , предаде репортер на „Кубер прес”. Общината има и формиран,  унаследен дефицит от преходни години към 10 ноември 2023 г. в размер на 6 305 000 лв.

„Бюджетът е балансиран, консервативен и не на последно място- изпълним. „Залагаме реални приходи, които могат да бъдат събрани-поясни той.

„Бюджетът за 2024г. на община Кюстендил ще бъде в размер на 101 МИЛ. И 110 000 лв, приходи и разходи. Имаме дефицит до 10.11.23г., в размер на 6 305 000 лв. Днес ще ви представя приходната част, разходите и предстоящите проекти, инвестиции и инициативи в община Кюстендил и общинските предприятия. Приходната част се формира от местни дейности – планирани са 19 432 000лв, които да постъпят от данъци и такси и други местни услуги, останалата част от приходната част на бюджета са от държавно финансиране. 8 мил.лв. се планира общо да са приходите от местните данъци и такси. Относно политиките, които ще развиваме в общината през 2024г.: На първо място, бюджетът е балансиран и изпълним! Това са реални приходи, които могат да бъдат събрани, а не се надуват изкуствено. Консервативен е, но не е неизпълним. Създава се Фонд „Култура“, който ще бъде с ясни параметри за финансиране, а не да се дават пари на калпак и на парче, държим да има състезателен характер. Предвиждат се средства и за фонд „Местни инициативи“, който преди време съществуваше и по него се реализираха малки проекти, за облагородяване на блокови пространства, дворове на църкви и др. Създаваме и ново перо "Стипендии" – той ще бъде за лекари, които са избрали и имат сключен договор с Кюстендилската болница, с ангажимент, когато завършат да работят в града. Тези пари са дават на болницата. Друг акцент ще бъде ремонта на общинските жилища, защото са в лошо състояние.” Каза градоначалникът.

По думите му предвиждат се  инвестиции за нова канализация на ул. "Спартак" до Околовръстен път, което ще е възможност да се развива бизнеса там. Основен ремонт и на ул. "Шейново", ул. "Демокрация", благоустройството на входовете към града и др. В лесопарк "Хисарлъка": – средства за възстановяване на осветлението по Алеята на любовта,ремонт на сградата на белодробното училище и обновяване на спортната площадка там – за да не са опасни сградите, и парк, където е най-добрият и чист въздух, където може да се провежда и климатолечение.

„Други Акценти в Бюджет 2024: -малките населени места ще имат за 1ви път реални бюджети: 6 000лв на година за по големите села и 3 000лв за малките села - за базови нужди. Тези пари ще се отпускат на 2 части- на 6 месеца. Ако има кмет, който не ги отчита- няма да получат втората част от парите. Предвижда се и поддръжката на сградния фонд– училището в Копиловци,в Пиперков чифлик, покрива на читалището в Жиленци, и Шишковци, сградата на кметството в Нови чифлик. Предвид са средства за тези сгради за основен ремонт. Относно иновациите: Тази година жа оборудваме две от сметоизвозващите камиони с нова система и джипиеси. Когато спре пред конкретен контейнер за боклук, ще се премерва количеството отпадък и ще се засича на дагчика. Па този начин ще се знае, коя кофа на кой човек е и ще се знае всяка къща-какво количество отпадък генерира. Ще закупим и професионална косачка-робот, която самостоятелно ще коси парка пред ХГ "Владимир Димитров-Майстора". За предприятията и услугите: ОП "управление на общински имоти”,:ще оптимизираме работата на общинска охрана. Ще създадем отново спешни патрули и нощен патрул, тъй като сега работят до 22:00ч., включително и в лесопарка за спокойствие. Въвеждаме и "синята зона", която е предвидена с решение на ОБС от 2016г. и 2023г. и по този начин ще се създаде ред в нашия град, относно проблема с паркирането. ОП "Обреден дом" - предвиждаме мобилна услуга за изкопаване на гробни места в селата, защото хората са изнудвани с 300-400лв да им изкопаят гроб, което е непосилно за възрастните хора. ОП "Чистота”.Връщаме озеленяването в структурата на предприятието и то ще се нагърби с тази задача, а не да се сключват договори с външни фирми. Предишната година за 9 месеца са платени 700 000 лв. на с друга фирма за тази услуга. Решихме тези пари да се дадат в Общинското предприятие и ние да поддържаме зелените площи. Целта е да подобрим услугата и тя да обхваща целия град, а не само парка пред "Галерията" и "Колушко дере". Ще е трудно, но с добър контлол ще успеем. Относно възнагражденията и администрацията: Заплатите на служителите в общинските предприятия : ще се повиши с 10%, а на тези в общинска администрация – с 20%, дори и повече за някои от тях. Общинска администрация трябва да навакса ръста на минималната работна заплата. Издръжката на общинската администрация е от държавата, а на предприятията – от местните дейности. Има и случаи с намаляване на заплатата на служители, защото ръковитела на отдела получава с 50% по-малко от служителя, което е парадоксално. Правим приблизително равни заплатите на началниците на отделите. В момента няма по-ниска заплата от 1 150лв в общинската администрация.

 

В капиталовите разходи са заложени средства за съфинансиране на проектите за ремонт на сградите на Старата полиция, Читалище „Братство“, Регионална библиотека и Шесто Основно училище.

 

Основен акцент в бюджет 2024 г- са малките населени места, посочи още  кметът.

„За първи път ще имат реални бюджети, които да могат да се ползват от кметовете на кметства. Финансовият ресурс е в размер на 6 000 лв. за по- големите села и 3 000 лв. за  по- малките села. Парите са за базисни нужди и ще се отпускат два пъти годишно“, заяви кметът.

 

 Поддръжка на сградния фонд на малките населени места.

 

В капиталовите разходи се предвиждат основни ремонти на покривите на училищата в селата Копиловци, Пиперков чифлик, читалищата в селата Жиленци, Шишковци и Драговищица, сградата на кметството в с. Соволяно и сградата на кметството в с. Нови чифлик.

Две иновации се въвеждат на територията на Община Кюстендил.

Пилотно в общината ще бъдат оборудвани два сметоизвозващи камиона, за града и селата, със система с датчик, който ще отчита количеството генериран отпадък. Датчикът ще индикира ако съда бъде преместен, ще показва кога е извозена кофата и ще се знае всяка една кофа или бобър какво количество отпадък генерира. “Това ще позволи да бъдат направени адекватно изчисленията за догодина“, каза още кметът.

 Ще се закупи професионална косачка- робот, която самостоятелно да обслужва и да коси в парка пред Галерията.

„Косачката може да работи във всякакви атмосферни условия 24 часа, сама се зарежда, сама се почиства“, уточни кмета Атанасов.

 

 

Kuber press

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама