Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
РДПБЗН Кюстендил отчита 2023 успешно изпълнени задачи при реагиране на произшествия
  Категория: Общество     9:46 - 24/January/2024

Много добра оценка за работата на РДПБЗН – Кюстендил, през 2023 г. даде директорът на ГДПБЗН главен комисар Джартов.

През 2023 г. са възникнли няколко пожари в горски територии, като за тяхното овладяване и ликвидиране са отделени значителни сили и средства на РДПБЗН. Всички са без материални загуби, в гора низово. Общият брой на доброволците в регистрираните ДФ до момента към общините е 79 доброволци и 9 доброволци към ЮЛ.

 

Успешно изпълнени задачи както от оперативно естество при реагиране на произшествия, така и резултатно взаимодействие и координация на съставните части на Единната спасителна система отчете днес РДПБЗН за дейността си през 2023 г., съобщава сайта на ОДМВР Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”.

Директорът – комисар Светослав Георгиев представи пред служители и гости свършеното. Бяха обсъдени и проблемите, за чието решение обещаха подкрепа както директорът на ГДПБЗН гл. комисар Джартов, така и областният управител Ал. Пандурски и кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Комисар Георгиев изрази удовлетворението си, че през годината колегите му не са подценили нито едно от направленията на дейност, превантивната работа също дава резултати и представянето на доброволците в националните състезания е в призови места. А професионалните учения с партньорството на съставните части на единната спасителна система са полезни за всички. Дава резултат и дейността на служителите, работещи по направление разрешителна и контролна дейност, както и методическата и експертна помощ на  териториалните структури на изпълнителната власт при организиране дейността на доброволните формирования.

 

Областният управител Ал. Пандурски се обърна към служителите с думите:Отговорни хора и партньори сте, на терен съм виждал как се справяте – в работата и обучението. По линия на превенцията сте отзивчиви и точни. По време на критичните  ситуации помогнахте за разчистването на пътищата, на кабелите и ЕРП да си свършат работата. Благодаря ви, успешни да са усилията ви.

Кмет на Кюстендил Огнян Атанасов благодари на служителите, че помагат на жителите на общината и на областта. „Разчитаме на вас.

Горди сме с помощта, която оказахте при кризите в Турция и Гърция. Благодаря, че помогнахте в зимната ситуация  да бъдат разчистени ел.проводите, жиците, за да се възстанови ел. захранването.

Оценявам по достойнство помощта, която оказване и на проектантите, тя е значима за тях.

По отношение на Доброволното формирование трябва да помислим за нови хора, за подготовката им. При възникналата необходимост наскоро дойдохасамо 4-5 човека. Мисля, че можем да помогнем по отношение на средствата за колективна защита, да ги направим по-добри. Благодаря ви и успех.

Директор ГДПБЗН гл. комисар Джартов се обърна към служителите на РДПБЗН с думите:Много добра е оценката ми  за работата на дирекцията, имаме очаквания да е възможно скоро да получим  както автомобили, така и средства за сградите и униформено облекло, вярвам, че и тази подкрепа ще е от значение за успешното справяне със задачите. Бъдете здрави!

През 2023 г. на територията на област Кюстендил не е обявявано бедствено положение.

              За отчетният период в Оперативен център на РДПБЗН – Кюстендил е получен един сигнал за физическо лице, което е изпаднало в положение, поставящо в риск живота или здравето му. Извършена е локализация с използване на мобилните оператори, след получено разрешение от председателя на Районен съд – Кюстендил. Не е извършвано издирване, предвид това, че човека е локализиран извън територията на област Кюстендил. За организиране на издирвателна дейност, информацията за местоположението му е предоставена по компетентност.

              Като част от извършените спасителни дейности и помощни операции през 2023 г. оперативните звена за ПБЗН са реагирали при катастрофи в 36 случая, от които 35 бр. са при автомобилни катастрофи, 1 бр. при катастрофа между пътнически влак и лек автомобил на ж.п. прелез.

              Реагирането при инциденти с опасни вещества и материали са 8 бр., като от тях  6 бр. са инциденти с живак; При 3 случая звената за ПБЗН са оказали помощ на пострадали граждани, в един от случаите е изваден паднал в дере възрастен мъж.

т служители на РДПБЗН през 2023 г. са извършени 14 проверки по чл. 31 от Наредба № 8121з-906/2015 г. на лица, предоставящи продукти за пожарогасене на пазара на територията на област Кюстендил. Най-много такива проверки са извършени от служители на сектор ПКД при РДПБЗН – Кюстендил и РСПБЗН – Кюстендил по 4 бр., РСПБЗН – Рила 3 бр. и РСПБЗН – Дупница 2 бр. и Бобов дол 1 бр. В хода на проверките не са установени нарушения.

 Общият брой на доброволците в регистрираните ДФ до момента към общините е 79 доброволци и 9 доброволци към ЮЛ. Участваха в 6 произшествия, което показва, че все още остава висок броя на „фиктивни“ доброволни формирования, които не вземат участие в дейности. Причината за ниска активност на доброволците за участие в произшествия, обучения и състезания са затруднения свързани с отсъствие от работа. Наблюдава се недостатъчна заинтересованост в немалък брой от общините при реализирането, поддържането и развитието на доброволните формирования. Л. Участваха в 6 произшествия, което показва, че все още остава висок броя на „фиктивни“ доброволни формирования, които не вземат участие в дейности.

 

През 2023 г. възникнаха няколко пожари в горски територии, като за тяхното овладяване и ликвидиране се отделиха значителни сили и средства на РДПБЗН. Всички са без материални загуби, в гора низово. По-характерни от тях са: с. Пелатиково, община Невестино, ликвидиран на площ 20 дка; с. Пелатиково, махала „Тръстеник”, общ. Невестино, ликвидиран на площ 50 дка; с. Пелатиково, махала „Селничка”, общ. Невестино, ликвидиран на площ 30 дка; с. Смоличано, община Невестино, ликвидиран на площ 50 дка; с. Уши, махала „Аврамска”, общ. Трекляно, ликвидиран на площ 190 дка. Поради труднодостъпния терен екипите са гасили на ръка с лопати, направени са просеки; с. Бъзовица, общ. Трекляно, ликвидиран на площ 100 дка, от тях 10 дка са горска територия общинска собственост; с. Ресилово местността „Солище”, общ. Сапарева баня, ликвидиран на площ 24 дка. Пожарогасенето e извършено в условията на силен вятър, пресечен терен и високи температури; гр. Дупница, местността „Курт дере”, ликвидиран на площ 120 дка, от които 20 дка в иглолистна гора низов; с. Цървище, махала ,,Оревица”, общ. Кочериново, ликвидиран на площ 30 дка.

Възникнали са няколко ПТП, наложили намесата на силите на РДПБЗН:

с. Коняво, общ. Кюстендил, на главен път Кюстендил – София, при челен удар между два автомобила са пострадали шест човека; катастрофа между пътнически влак и лек автомобил на ж.п. прелез при с. Радловци, общ. Кюстендил, пострадали са трима човека; катастрофа между три товарни автомобила в с. Цървеняно, над селото. Тежката катастрофа се размина без жертви; -       катастрофа между цистерна и лекотоварен автомобил в местността „Стражата” на път I – 6. С помощта на хидравлични инструменти екипа извади затиснат човек; ПТП между два автомобила на пътя Кюстендил – Дупница, при бензиностанция „Петрол“, посока местността „Бинека”, пострадали са четири човека; ПТП между с. Яхиново и с. Червен брег, общ. Дупница – паднал лек автомобил в коритото на река. Екип на РДПБЗН извади шофьора на автомобила от коритото на реката; ПТП между три автомобила в гр. Дупница, пострадали са четири човека; гр. Сапарева баня, пътя за с. Овчарци при река „Фудиня” – лек автомобил самокатастрофира след удар в дърво и пада в дере на около пет метра под пътя. Извадени са водача и две момичета от катастрофиралия автомобил; -       АМ „Струма”, 60 км – ТИР движещ се в посока гр. Благоевград навлиза в насрещното платно на магистралата, удря движещ се насреща лек автомобил, скъсва оградата на моста и пада в дерето. Изваден е шофьорът на товарния автомобил на носилка и е предаден на Спешна помощ.

ДПБЗН – Кюстендил, чрез своите териториални звена, ще продължи работата за подобряване на административното обслужване и удовлетвореността на гражданите и представителите на бизнеса;

ДПБЗН – Кюстендил, чрез своите териториални звена, ще продължи работата за подобряване на административното обслужване и удовлетвореността на гражданите и представителите на бизнеса; През 2024 година да бъдат унищожени документите с изтекъл срок за съхранение и предадени в ДИА-МВР документите със срок за постоянно съхраняване; Продължаване на процеса по подобряване на социално-битовите условия; Повишаване качеството на осъществявания държавен противопожарен контрол, чрез завишаване на административнонаказателната дейност при установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при проектирането и изпълнението на строежите, както и при експлоатация на обектите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press 

>

>

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама