Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Читалището в Копиловци организира един от големите народни женски празници Бабинден
  Категория: Общество     18:06 - 21/January/2024

 

В народно читалище “ Пробуда -1919”, село Копиловци, Община Кюстендил   се проведе един от големите народни женски празници, на който се почитат бабите акушерки-Бабинден, както и за здравето на малките, децата и родилките, според народните поверия  за да се родят здрави, умни и хубави децата и за лесно раждане, съобщи  за „Кубер прес”, Евелина Димитрова секретар на  читалището в Копиловци .

 „Посетихме домовете на медицинските лица с изключителни заслуги към местното население.Невестите поляха на акушерката Снежка Рублева,  и медицинската сестра Станка Георгиева. След това, те подсушиха мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат.

Бабите акушерки ги закичиха с китка здравец, вързана с червен и бял конец. При поливането, бабата хвърли с шепите си вода нагоре и подскочи три пъти, като изрече: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"

След поливането, жените дариха бабата с, чорапи и кърпи, които преметнаха на дясното йм рамо, а те връзваха на дясната ръчичка на децата, червено и бяло конче със сребърна монета за здраве. После измиха лицата на децата, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.” обясни тя.

 Председателя на читалището Людмила Пухова извърши ритуала “ кадене с керемида ” на трапезите и всички присъстващи. момченце. Всички бяха захранени с сладка пита и мед за здраве, берекет и плодородие. Дарове с благодарност за всеотдайният си труд, бяха изпратени на медицинското лице Ангелина Терзийска, която в момента изпълняваше служебният си дълг. 

Деца се включиха в  отбелязването на празникът с пожелания от:

Вики: Да бъде Обич в очите, с които един друг ще се гледате!

Габи:Да бъде Здраве в снагите ви, Животът ви дълго да пази!

 Мария: Да бъде Сила и Смелост! Да бъде Благо и Радост!

Ади: От тука нататък в съдбите ви! Да бъде благодат за България, че корените ни да пребъдат !

Яница:  И нова сила да дойде за Ново начало по Пътя ви!

 

 

 

 

 

 

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама