Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Читалището в Соволяно отбеляза Бабинден с пресъздаване на обичая
  Категория: Общество     14:50 - 21/January/2024

Жителите на Соволяно  се събраха на ритуална гощавка на бабата на обща трапеза да се почерпят с домашно приготвени питки, баници и лакомства. През 2023 година в Соволяно са се родили три бебета, две от които присъстваха на пресъздаването на обичая.

Традиционно от читалище „Светлина -1871” в село Соволяно, Община Кюстендил отбелязват Бабинден с пресъздаване на обичая, тази година събитието се проведе в осигурената от кметство Соволяно стая,съобщи за „Кубер прес”, Корнелия Чизмова секретар на читалище „Светлина -171”-Соволяно.

„Главните действащи лица младата майка –булка Валерия Стойнева-Георгиева ,четиримесечия й син Георги и баба Гюрка пресъздадоха обичая Бабинден чиято  цел е  отдаване почит на бабата акушерка в населено място-Соволяно.Спазени бяха ритуалите, бабата пристига с  червени чушки, булката й подарява риза, чорапи и  кърпа, за да си избърше ръцете. Бабата окъпва своето бабинче като намазва челото на бебето с мед и залепна на него просо или вълна за здраве. Сапунът, с който си измива ръцете Бабата,  се пуска отвисоко, за да пораснат високи и здрави децата, старицата оставя той да се плъзва по ръцете й, за да може да се раждат лесно децата.Бабата връзва червен конец на децата да ги пази от уроки и ги благославя. Бабата е дълбоко почитана в българските традиции, затова и от читалището традиционно отбелязваме  бабинден. Обичаят е жив и до днес. Празнува се от всички, свързани с раждане и бабуване - лекари, акушери, медицински сестри.”обясни Корнелия Чизмова.

По думите нa Корнелия Чизмова  Бабинден е бил много важен празник през вековете за българите. Последните години, той се е трансформирал като ден на всички медицински специалисти, които отговарят  за успешното идване на новия живот.

Организаторите на пресъздаването на обичая читалище„Светлина -171”-Соволяно, кметство Соволяно и пенсионерски клуб „Кубрат Панев”, подариха на булката албум за снимки, чашки за кафе и чай и цвете.

Веднага след това жителите на Соволяно  се събраха на ритуална гощавка на бабата на обща трапеза да се почерпят с домашно приготвени питки, баници и лакомства. През 2023 година в Соволяно са се родили три бебета, две от които присъстваха на пресъздаването на обичая.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

 

 

 

 

 

 

 

>

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама