Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Виолета Атанасова:Кмета Атанасов с категорична подкрепа за запазване на паралелката „Компютърна график”в МПГ Кюстендил
  Категория: Общество     8:41 - 17/January/2024

Учителския колектив на ПМГ –Кюстендил, ученици и родители,кюстендилци които се вълнуват тази тема бяха много разтревожени,от опасността която беше съвсем реална на ръба,от следващата учебна година да няма прием в най –желаната и модерна в момента в училището специалност-професия „Компютърна графика”, това каза в изявление пред медии Виолета Атанасова председател на читалище „Асклепион”,предаде репор тер на „Кубер прес”.

„Няма да коментирам вече станалото доста с недоумение разнасящо се из обществеността решение на МОН-в страната на 100 паралелки ,само една да може да е по изкуствата.Тази нелепица със сигурност трябва да претърпи някаква промяна.За нас беше важно какво се случва в нашия град. При  положение-че в цялата кюстендилска област за огромно съжаление –това е единствената паралелка която по някакъв начин е свързана с изкуствата да бъде закрита.Това не подлежи на обяснение и коментар.Трябваше много бързо да се организира една гражданско-учителска енергия за да се реагира.” обясни Виолета Атанасова.

По думите й училището е направило своите усилия –но е срещнало странно неразбиране от страна на РУО Кюстендил.След организираната от ПМГ изложба образователното ведомство са обяснили-че това не е вярно.

„Как не е вярно след като учителския колектив представи своя декларация и пусна подписка в защита за запазване на паралелката? Как не е вярно след като до 16,30 часа аз държах непрекъсната връзка с тях ,все още не знаеха какво ще могат и какво ще бъдат принудени да направят?Как не е вярно след като проблемът стигна до кмета Атанасов и той в контекста на един друг проблем свързан със здравеопазването коментира и това.Снощи категорично той пое ангажимента ,че тази паралелка няма да бъде закрита,че в Кюстендил и в кюстендилска област не може нито едно училище да не се занимава с изкуство.”поясни тя.

 Виолета Атанасова припомни, как един такъв странно нелеп и безотговорен начин –преди няколко години бяха закрити паралелките по музика и изобразително изкуство в гимназия „Неофит Рилски”-много скоро след това е закрита и гимназията.

В прочутото Второ училище „Даскал Димитри” бяха закрити емблематичните за школото паралелки по изкуствата.

„Имаше часови в които един ученик изучава един предмет,защото виолончело не може са учи цял клас,в същия час всяко друго дете се занимаваше с нещо друго.Сега се досещате и и дочувате че Второ училища  „Даскал Димитри”-нече изчезва от образователната и училищната карта на Кюстендил.”припомни отново Виолета Атанасова.

В подкрепа на учениците от ПМГ и на учителския колектив по време на отриването на изложбата на учениците са били директорите на всички културни институции в града.Директорът на галерията Валентин Господинов от разстояние е изразил своята категорична подкрепа  -в предвид колко много е важен неговия глас.Над 100 човека са се подписали в гражданския апел,много хора се отнасят с любов и възхищение към това което правят учениците в тази паралелка.

„В съвременния свят децата растат с компютри ,с компютри и телефони са, това не може да се промени –колкото и да смятаме, че това е пагубно и с тежки последствия.Една специалност като Компютърна графика която е част от съвременния свят, е прекрасна възможност за съчетаване на новите технологии с изкуството.В ПМГ работи единствената,училищна, школа по изобразително изкуство с ръководител Детелина Тихолова ,това превръща ПМГ в елитен, духовен, център в Кюстендил.”обобщи Виолета Атанасова.

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама