Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С фотоизложба в Кюстендил приятели и роднини отбелязаха 85 години от рождението на поета Бинъо Иванов
  Категория: Общество     13:40 - 16/January/2024

В читалище „Братство 1869”- Кюстендил в присъствието на роднини, приятели и представители на културни институции беше открита  фото-документална изложба по повод 85-годишнината от рождението на Биньо Иванов, отбелязването беше открито от председателя на читалище „Братство -1869”-Кюстендил, Иван Аноднов, предаде репортер на „Кубер прес”.

„Всяка година отбелязваме бих казал на гениалния поет, наш съгражданин, кюстендилец Бинъо Иванов.Вчера Проф.Неделчев каза че в България има трима гениални поети, Пейо Яворов,  Николай Станчев.След казаното от проф.Неделчев е излишно да добавям нещо повече  за неговото творество.”каза Иван Андонов.

Той припомни част от биографията на Бинъо Иванов.”

Биньо Стоянов Иванов е роден на 16.01.1939 г. в с. Бараково, Кюстендилско. Завършва висшия икономически институт в София (1965). Работи в промишлено предприятие в Кюстендил и в местния литературен печат. Първите му публикации са от 1958-59 г. ("Родна реч"), в периода 1961-64 публикува епиграми в "Народна младеж". След 1967 г. публикува стихотворения в "Пулс" и "Литературен фронт". В началото на 80-те участва в радиопредавания на "Свободна Европа" и "Дойче веле". Първата му поетична книга "До другата трева", излиза през 1973 г. Следват "Над полето, сред небето" (1979), "Навярно вечно" (1980), "Природи" (1985), "Стихотворения" (1989, 2004), "Пътешествието на бабините очила" (детски стихотворения, 1989), "Си искам живота" (1993), "Часът на участта" (1998).

Биньо Иванов умира на 16 април 1998 година. Посмъртно става носител на Специалната награда на Сдружението на българските писатели.”

Венци Филипов приятел-съратник на Бинъо Иванов ,представител на кюстендилската поетична школа сподели”

„Бинъо Иванов още в края на миналия век като натура премина в друго измерение, това което беше плод на неговата душевност и неговия дух е във всичко което е сътворил и е показано в изложбата е по важното.За Бинъо Иванов същинската същност на неговия живот беше поезията”,каза още той.

„Бинъо Иванов имаше мисловен строй,друг нравствен ред в живота си,друго отоншение към нещата които ние понякога искаме да пренапомпаме с много сложност и много философия, Бинъо Иванов ненавиждаше това.”,каза Виолета Атанасова председател на читалище „Асклепион”.Тя прочете кратки стихове от поета Бинъо Иванов провокирани от детския свят.Председателя на читалище „Братство-1869”-Кюстендил откри фотодокументалната изложба.

Гости на отбелязването бяха зам.областния управител Мария Зарева, децата на Бинъо Иванов,директорът на библиотеката в Кюстендил София Пейчева, приятели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber  press

 

 

 

 

 

 

 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама