Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кметовете на села в Кюстендилско обсъдиха сметоизвозването,услугите на социалния патронаж, условията за получаване на дърва за огрев
  Категория: Новини     14:34 - 15/January/2024

Кмета Атанасов: Кметовете на малките населени места са хората които трябва да контролират дали сметоизвозването се извършва по плануван график. Едно населено място особено малките населени места трябва да имат адекватен достъп до образование и здравни грижи ,както и чиста питейна вода –защото това са предпоставките за развитие, е на за превръщането им в територия.

 

 

В общинска заседателна зала се проведе първото за годината съвещаниена кметоветеи кметските наместници на територията на Община Кюстендил с общинското ръководство, основния проблем който беше обсъден е сметоизвозването и дали се изпълнява графика по населените места, това каза в изявление пред медии Пламен Илиев кмет на кметство Соволяно, предаде репортер на „Кубер прес”.По думите му имало е кметове на села които са били доволни и такива които не са.

„Общото мнение е –че сметосъбирането е добро.В Соволяно селото е чисто, колата минава два пъти месечно през зимния сезон, през летния  ще минава три пъти.Трябва да обходим безработните лица по селата на възраст между 18 и65 години за да могат да бъдат включени в очакваните за тази година програми.Необходимо е да проучим всички нуждаещи се от обслужване, социално слаби и самотно възрастни.Важно е да знаем хората в малките населени места от какво имат нужда ,да бъдем отговорни особено през зимния сезон.Кмета Атанасов ни помоли при аварии или инциденти  да бъде информиран за да не се получава така-последен да разбира за подобни ситуации”, обясни още кмета на кметство Соволяно Пламен Илиев.

На срещата с кметовете присъства и кмета на Община Кюстендил Огнян Атанасов,който каза-че кметовете са били запознати с услугите предлагане от Социалния патронаж и другите услуги  които са в правомощията на общинския комплекс.По думите на кмета Атанасов ще бъде изготвен график за посещения в селата заради проблемът свързан със здравната грижа.

„Търсим вариант хората да бъдат посещавани от общопрактикуващ лекар който да е част от нашия екип,за момента няма готово решение.В момента пътуват медиатор,медицински специалист и психолог.”,поясни  градоначалникът.

По думите му на срещата със селските кметове са били обсъдени условията за получаване на дърва за огрев и строителна дървесина.

Кмета Атанасов коментира сметоизвозването –като уточни-че е направена организация между ОП”Чистота” и кметовете на села за да се гарантира сметосъбирането както е подадено от кметовете по места.”

 

Подготвя се протокол с който да се потвърди информацията която се подава от ОП ”Чистота” и да се удостовери  от кметовете.Кметовете на малките населени места са хората които трябва да контролират дали сметоизвозването се извършва по плануван график.”

Кмета Атанасов припомни, че във връзка с изменение на Наредбата и методиката от страна НЗОК от 1 ви септември някои села са останали без лекарски практики в т.ч. Драговищица, Горна Гращица, Стенско, Ямборано, Долно Уйно, Горан Уйно, Таваличево,Долна Гращица.С тези села общината е сключила граждански договори за осигуряване от страна на общината финансирането котео-според градоначалникът е било отнето неправомерно.

„Някой специалист от центърът на София прави наредбата е решава-че вече необлагодетелстваните села без здравен кабинет ще са на остояние от града не на 10 км а от 15.Това са човешки съдби, хора свикнали да имат достъп до здравно обслужване и е редно да имат здравно обслужване.Това е причината Община Кюстендил да поеме тези разходи за да могат общопрактикуващите лекари да посещават селата.Предстой разговор с още един лекар отказал се да обслужва други села след промяната.Като причина за това е лошата материална база, ако това е истина –ще отремонтираме здравния кабинет за  сметка на Община Кюстендил”,категоричен е кмета Атанасов.

Според него едно населено място особено малките населени места трябва да имат адекватен достъп до образование и здравни грижи ,както и чиста питейна вода –защото това са предпоставките за развитие, е на за превръщането им в територия.

Кмета Атанасов информира още ,че е имал среща с жителите на Грамаждано и Радловци.В Грамаждано основна тема е била осигуряването на средства за ремонт на читалището-във връзка с това се търси вариант  реконструкция на сградата.Предвижда се изготвяне на инвестиционен проект, за да може финансирането да се използва по най-правилния начин.В момента читалището е опасно за използване.

В Радловци кмета Атанасов на срещата с жителите е обсъдил темата с транспортната схема,уточнен е бил най-удачния вариант при който да пътуват автобусите.Тема на разговор са били и общинския приют за кучета,кога  ще заработи претоварната и компостираща инсталация на депото за преработка на отпадъци.

„В Радловци беше обсъден и въпросът с фотосоларния парк,срещу чието изграждане са жителите на селото и аз .Беше дошъл бивш общински съветник който да прокламира идеята на жителите на селото.Всички бяха единодушни, както и аз-че не е там мястото на фотосоларния парк. Както винаги съм казвал-аз съм на страната на хората, за мен е важно тяхното мнение щом те са против и аз съм против”,обобщи кмета Атанасов..


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама