Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Драговищица със „Сурва” по стар стил и кукерски празник
  Категория: Общество     16:43 - 14/January/2024

По стара българска традиция ритуалът завърши с богата гощавка оставена от останалите хора в знак на благодарност че са се избавили от нечистите сили. Празникът се организира от НЧ”Славчо Темкин  1911” село Драговищица.

В кюстендилското село Драговищица на 14 януари по традиция беше отбелязана  "Сурва" по стар стил с кукерски празник, кукерската група от Ябълково беше посрещната от кметът на кметство Драговищица София Плачкова с питка,съобщи за „Кубер прес”, София Плачкова кмет на кметство Драговищица.

Неделния ден събра жителите на населеното място на площада пред местното читалище за да станат свидетели на кукерските обичай. Кукерите обиколиха улиците в селото тичайки  в различни посоки,  дрънчайки  колкото може по-силно със звънци и чанове,защото се вярва, че колкото по-шумни са, толкова по-сигурно е, че ще прогонят злите сили и духове.Кукерите наричаха за добруване и късмет ,за здраве и благоденствие.

Не беше пропуснат и обичаят с кладата около която кукерите продължиха със звънци и чанове гонят злото.

По стара българска традиция ритуалът завърши с богата гощавка оставена от останалите хора в знак на благодарност че са се избавили от нечистите сили.

Празникът се организира от НЧ”Славчо Темкин  1911” село Драговищица.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама