Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Дупница отбелязаха 146 години от Освобождението на града от турско робство
  Категория: Регионални     14:27 - 14/January/2024

Кмета Дангов: Освободителната война кой каквото ще да казва-Да братята руси със своята имперска армия  на Негово величество император Александър Втори идва тук в Дупница за да ни помогнат да се  освободим от петвековния турски гнет.

С историческа възстановка и тържествено  шествие на свободата в Дупница тръгна отбелязването на 146 –годишнината от Освобождението на града от турско робство,поднесени бяха цветя и венци пред паметната плоча на майор Орлински, официалната част се състоя пред паметникът на дупнишките опълченци, предаде репортер на „Кубер прес”.Емил Севдин уредник в дупнишкия исторически музей припомни паметни епизоди от събитията отпреди 146 години и от както 4ти ескадрон от Четвърти курсантски Мариаполски полк начело с майор Иван Орлински пристигат в Дупница за да освободят местното население от петвековното турско робство.

„Безчинствата и мародерствата на които са подложени българите са безчет и продължават да се множат под натиска на прийждащите турци бягащи от руските войски.Руското командване съсредоточава силите си на Югоизток посока към Пловдив и Цариград, само 4ти ескадрон от Четвърти курсантски Мариаполски полк се установява на територията на диканите, сключено е примирие  и настъплението спира.Изхода от войната не е ясен, турската армия укрепва позициите си.Сигнал от войнишка тръба на четник от дядо илъовата чета се разчита от турските патрули като руско настъпление и дава заповед за отстъпление.На 26 срещу 27 декември турците се изтеглят от Дупница.”припомни още Емил Севдин уредник в дупнишкия исторически музей.

По думите му отбелязвайки Освобождението на град Дупница трябва да бъде отдадена почит към всички участвали в събитията отпреди 146 години –с благодарност към руския войник, храбрия опълченец, далновидния и безкористен първенец с държавническо мислене,на очевидецът чието перо е увековечил събитията.

„Нашата свобода е извоювана от предците ни с кръвта на народа,наш дълг е да я опазим и завещаем на децата ни”, подчерта Емил Севдин уредник в дупнишкия исторически музей.

Въпреки сложната политическа обстановка в България и геополитическата в света кметът на Община Дупница, Първан Дангов също поздрави дупничани със 146 годишнината от Освобождението на Дупница:

„Днешния ден е ден наистина на свободата, донесен от руския щит в спасителната за България Руско-турско Освободителна война за България!Освободителната война кой каквото ще да казва-Да братята руси със своята имперска армия  на Негово величество император Александър Втори идва тук в Дупница за да ни помогнат да се  освободим от петвековния турски гнет.”каза кмета Дангов.

Според него руската армия е дошла в Дупница за да спасят своите православни брата,да спасят християнската вяра.Дните преди 146 години в исторически план има писмени доказателства за това –че местното население ги е посрещнало като братя освободители.

„Нека да слушаме ние политиците повече историците,да не се опитваме да пренаписваме историята в нечия угода”обобщи кмета Дангов.

Отбелязването завърши с традиционното българско хоро и изпълненията на Танцова школа „Всички стъпки” с ръководител Лилия Мъхчиева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама