Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Дружество „Св.св. Кирил и Методи”-Кюстендил с помен- 96 години от смъртта на Мара Бунева
  Категория: Общество     12:56 - 13/January/2024

Със запалване на свещички в храм „Успение Богородично” и поднасяне на цветя пред паметника на Тодор Александров в Кюстендил членове на  Дружество „Св.св. Кирил и Методи”-Кюстендил,отбелязаха 96 години от смъртта на Мара Бунева- която на 13 януари 1928 г. в Скопие, близо до моста над р. Вардар застрелва от упор сръбския юрисконсулт на Скопското велико жупанство Велимир Прелич- изявен тиранин, българофоб.

„Традиционно за пореден път ние от Дружество „Св.св. Кирил и Методи”-Кюстендил си спомняме за тази велика българка дала живота си за българщината и за свободата на България.Днес се навършват 96 години от нейната смърт, всяка година  поменуваме този тъжен момент.Събираме се да поменем тази героиня,да си спомним за нея и за всички останали ,велики, българи дали живота си за да има България, българи не бугари, булгари или там което ни наричат.Ще продължим да се събираме на този ден нараства присъствието на дошлите на помена.Това показва-че тези герои не са забравени както и тази част от българската история-за да я има България и да продължим напред”,каза в изявление пред медии Владимир Миланов председател на  Дружество „Св.св. Кирил и Методи”-Кюстендил.По думите му на 12 януари 2024 година и в Скопие е имало помен за Мара Бунева, тази година за разлика от предишни не е имало провокации.Имало е много българи от Северна Македония.На 14 януари и в Благоевград ще има помен за Мара Бунева.

„Радващото е –че продължава да се разгаря огънчето и да ес подържа.Огъня на родолюбието и българщината, обобщи председателя на Дружество „Св.св. Кирил и Методи”-Кюстендил-Владимир Миланов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

>

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама