Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
  Категория: Предстоящо     15:28 - 10/January/2024

"Кукерска група - Пиперков Чифлик 2013" организират за поредна година- във вечерта на 13-ти и нощта срещу 14-ти януари 2024 година  лумване на сурвакарския огън, за да бъдат прогонени злите сили през тъй наречените мръсни дни (от Коледа до Водици) и да за посрещане на новата година по Стар стил, предаде репортер на „Кубер прес”.
Съществена роля ще има пречистващата сила на огъня, затова колкото кладата е по-голяма, толкова по-далече ще избяга злото. Основната функция на кукерските игри е за пречистване и ново начало настъпващо с идващата година. Начало, което да донесе здраве и плодородие, предпазване на засетите вече посеви и потомства на човека от природни бедствия и зли сили, както и да дадат по-голяма живителна сила на земята. Преобразени със своите маски и костюми, кукерите влизат в контакт със свръх естественото, обладават нови сили, пренареждат и уравновесяват обществото и природата.
Отново на гости ще бъдат  приятели от сурвакарските групи на селата от Кюстендилска Област.
Поради увеличаващия се ежегодно интерес и недостатъчното място, събитието тази година ще се проведе в училищния двор на селото, не както до сега в централната част.
Начало на празника ще бъде поставено от Фолклорната програма в 19:30 часа от танцовия състав към кукерската група.
Запалване на огнената клада и сурвакатските игри ще започне от 20:00 ч.
Събитието е организирано от: "Кукерската група - Пиперков Чифлик 2013" и Кметство Пиперков Чифлик.

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама