Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Драговищица след тримесечно прекъсване отново с работещ лекарски кабинет
  Категория: Новини     14:45 - 9/January/2024

Д-р Румен Алексов: За мое удовлетворение и за част от колегите които сме с такива кабинети в селата,кмета Атанасов откликна на проблема и прецени,че  средствата не са непосилни за общинския бюджет.На този етап сме се разбрали да сключим договори с общината за услуга и средствата които получавахме от касата ще бъдат превеждани от общината.Договорите ще са безсрочни.

В края на октомври 2023година беше обявена промяна касаеща финансирането от здравната каса на лекарските практики в населените места, според която вместо отстояние 10 км.от града става 15 км. ,няма да се плаща допълнително финансиране на лекарски кабинети в селата, каза пред медии Д-р Румен Алексов общопрактикуващ лекар с кабинет в Драговищица, предаде репортер на „Кубер прес”. На база този промяна 50% от практиките в селата преустановиха дейност,включително и Драговищица с отстояние 13 км. добиви той.

„Аз като член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съм подал предложение да бъде върната старата методика респективно изменението за допълнителното финансиране.Там където имаше кабинети и джипита посещаваха населените места по график. Ако предложението бъде прието ще се върни допълнителното финансиране от здравната каса.Сумата не е голяма и не е печалба за лекарите, с допълнителното финансиране се подържат кабинетите, заплаща  наем, ток, вода, отопление през зимата и горивото за личните автомобили. Във вторник на 10 януари предстоят разговори между здравната каса и лекарския съюз относно връщането на старите отстояния.Ако предложението бъде прието, най вероятно след март месец здравната каса ще възстанови плащанията.” Уточни още Д-р Румен Алексов.

Той припомни, че след промените през октомври част от кметовете на села останали без посещения на джипита както и жителите на тези населени места-които са останали в изключително неблагоприятна ситуация са се организирали и са се включили  в подписки.В селата където живеят предимно възрастни хора и са трудноподвижни имат проблем с транспорта и придвижването да града за да отидат на лекар.

„За мое удовлетворение и за част от колегите които сме с такива кабинети в селата,кмета Атанасов откликна на проблема и прецени .че средствата не са непосилни за общинския бюджет .На този етап сме се разбрали да сключим договори с общината за услуга и средствата които получавахме от касата ще бъдат превеждани от общината.Договорите ще са безсрочни.В момента в който касата възстанови допълнителното финансиране,общината няма да плаща.”смята Д-р Румен Алексов.Необходимите средства за поддръжката на лекарския кабинет в Драговищица са в размер на 450 лева.

Съдействие за  възстановяването на лекарския кабинет в Драговищица оказа и кметът на кметство Драговищица София Плачкова която разговаря с кмета Атанасов споделяйки необходимостта от функционирането на лекарската практика в населеното място.

Кабинетът на Д-р Алексов обслужва освен жителите на Драговищица и тези на Стенско и Горановци, хора от Долно Уйно и Горно Уйно също посещават практиката,която е два пъти седмично.

Между пациентите на д-р Алексов в Драговищица е 94 годишната Лиляна Неделчева е от доволните за отново функциониращия лекарски кабинет.

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама