Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
24 годишния Любослав Пенев от Кюстендил за втори път извади богоявленския кръст от водите на Банщица
  Категория: Новини     16:48 - 6/January/2024

Любослав Пенев: Искам парите които ще събера да ги даря на човек който има нужда от тях, за това моля чрез медиите да намерим нуждаещ се от тази финансова подкрепа. Много се радвам, че за втора година успях да извадя Св. Кръст. Не съм тук за да извадя кръста ,тук съм заради традицията,защото както се казва народ без традиции е като дърво без корен.

На 6- ти  януари деня  който честваме Богоявление /Йордановден/ - един от най-големите християнски празници               и когато, Свети Йоан Кръстител кръстил в река Йордан Иисус Христос, в Кюстендил беше отслужена Утреня и Златоустова Света Литургия в храмовете в града, а в храм „Успение Богородично“ бе отслужена Архиерейска Света Литургия, в която се включиха кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, заместник-кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов и Венцеслав Терзийски, областният управител инж. Александър Пандурски, председател на читалище "Братство"- Иван Андонов общински съветници, кюстендилци и гости на града, предаде репортер на „Кубер прес”. След отслужването на Светата литургия в храм "Успение Богородично", присъстващите се включиха в литийно шествие, в което участие взе и Професионалният духов оркестър на Община Кюстендил. Шествието продължи до Железния мост на река Банщица, където Негово Преосвещенство Исаак Велбъждски в съслужение с духовниците от града извършиха Богоявленски Водосвет и по традиция Светият кръст бе потопен във водите на река Банщица.


Над 500 кюстендилци станаха свидетели на ритуала по изваждането на богоявленския кръст, в изваждането на кръста. Епископ Исаак Велбъждски- втори викарий на Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит благослови 22-мата смелчаци, които се хвърлиха в студените води на р. Банщица.Най –бръз се оказа 24 годишния Любослав Пенев който за втори път изважда кръста от водите на Банщица.

 

"Много се радвам, че за втора година успях да извадя Св. Кръст. Работя като таксиметров шофьор и спортувам. Не съм тук за да извадя кръста ,тук съм заради традицията,защото както се казва народ без традиции е като дърво без корен.Искам да пожелая на кюстендилци една успешна Нова година, да бъдат по-добри един към друг. Водите в река Банщица бяха студени. Искам парите които ще събера да ги даря на човек който има нужда от тях, за това моля чрез медиите да намерим нуждаещ се от тази финансова подкрепа."- каза пред медии Любослав Ганев.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама