Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Област Кюстендил сред засегнатите региони със заразени диви свине с трихинелозa
  Категория: Регионални     15:13 - 5/January/2024

Българската агенция по безопасност на храните се обръща с молба към ловците от цялата страна и особено към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелозa,тяхна отговорност и задължение е да изпращат проба от всяко отстреляно диво прасе за изследване в акредитирана лаборатория, се съобщава в прессъобщение до медиите от БАБХ, предаде репортер на „Кубер прес”. Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, съгласно правилата. Напомняме, че и консумация на свинско месо, добито от прасета, отглеждани в домашни условия също представлява определен риск.

В разгара на активния ловен сезон 2023-2024 г. броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ „Модул лов“, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе,  от 01.10.2023 г. са отстреляни 7732 броя животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото до края на 2023 та година положителните случаи са 121. Засегнатите области са Благоевград, Велико Търново,  Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора и Хасково, като най-много случаи са установени в областите Кърджали – 41, Хасково - 19 и Смолян – 12.

БАБХ съветва потребителите да закупуват и консумират храни само от регламентирани производители. Пазаруването от нерегламентирани търговци, включително и онлайн, е рисково. Вероятността месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата да не са били подложени на ветеринарно-медицински контрол е сериозна, което от своя страна е предпоставка за здравен риск при консумацията на такива храни.

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама