Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Валентин Господинов директор на ХГ Кюстендил :Между четирима е избран носителя на 12- Голяма награда за живопис на името на Майстора
  Категория: Предстоящо     14:36 - 5/January/2024

В галерията в Кюстендил предстой голямо, очаквано събитие –това е 12 то издание на Голямата награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора, едно събитие, което се очаква от артистичните среди в България, това каза в изявление пред медии Валентин Господинов директор на галерията в Кюстендил, предаде репортер на „Кубер прес”. Изданието е възстановено през 2012 година.


По думите му  на проведено заседание на авторитетното жури- чийто авторитет идва от  участието в него  петима носители на Националната награда, са били разгледани  четири предложения, сред тях има и кюстендилско име-което е много добре.

Валентин Господинов директор на ХГ-„Владимир Димитров-Майстора”  Кюстендил изброи по азбучен ред предложенията за новия носител на тазгодишната награда.

Валентин Дончевски-автор от Стара Загора,номиниран за терти път за пестижната награда, Георги Андонов от Кюстендил предложен от художниците в Кюстендил с подкрепата на галерията в Кюстендил, Димко Стоев-автор-преподавател в художествената гимназия и проф. Димитър Чолаков

Валентин Господинов уточни-че в процеса на обсъждането по номинираните за наградата е било подкрепено името на Иво Бистрички който е част от журито и си е направил самоотвод.

Ще има нова изложба която може би ще се проведе на друго място,защото сумата за реновиране и реконструкция на галерията е обнародвана в ДВ,  каза още той.

 Директорът на галерията в Кюстендил каза ,връчването на наградата ще стане на 1 –ви февруари, рождената дата на Майстора, когато ще бъдат поднесени цветя пред неговия паметник. Предвижда се представителна церемония, както и  музикална интродукция, ще има посещения в село Шишковци, където Майстора е създавал творбите си.

Според Господинов няма промяна в реда,защото в последните  четири, пет години се е стигнало до убеждението –че това е една добре стикована програма.

„Това което се опитваме с колегите от галерията да променим е стилистиката на визуалните неща които съпътства изложбата. В процес сме на разговори със семейството на Румен Гашаров за изложбата която ще бъде изключителна интересна за кюстендилци и не само за кюстендилци. Той спечели наградата, базирана на една направена изложба в Софийска градска галерия. Сега виждам в творбите му пак една лека ретроспекция, което е много хубаво-защото все пак той не е от художниците с най-голямо обръщение.Това ще внесе културна яснота на посетителите”обобщи Валентин Господинов директор на ХГ „Владимир Димитров-Майстора” Кюстендил
 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама