Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Протест в Кюстендил за зачестилите прекъсвания на енергоподаването
  Категория: Новини     15:43 - 21/December/2023

От дружеството  се оправдаха с падналия сняг, кмета Атанасов обеща да  съдейства за по-добра комуникация между енергодружеството и държавните власти, за да се осигурят съответните разрешителни за почистване на време.

Потърпевшия Антон Йорданов: Абсурдно е да спре токът в петък вечерта и да дойде след 96 часа-това се отразявана имиджа на Кюстендил, на туризма и на всеки отрасъл в града, а искаме да се развиваме. С тази организация и по този начин не виждам как това ще се случи.

 

Пред сградата на енергодружество "Електрохолд" в Кюстендил се проведе  протест  във със зачестилите прекъсвания на енергоподаването, за да вземат отношение по проблема дойдоха кмета на Община Кюстендил и Виктор Станчев, главен оперативен директор "Електроразпределителни мрежи Запад“ и член на Управителния съвет на дружеството, предаде репортер на „Кубер прес“.

Въпреки ранния час обявен за провеждане на протеста недоволни граждани дойдоха за изкажат недоволството  от зачестилите  спирания на електрозахранването  и липсата на ток в продължение на  дни.

В изявление пред медии кмета на Община Кюстендил Огнян Атанасов коментира проблемът, като потвърди .че имало няколко села останали без електрозахранване,в момента има едно или две села в които отделни махали са без ток. Той добави, че вчера е пробит пътя в посока Преколница за да се захрани и последния трафопост.

„Добрата новина е -че тока в планината  е пуснат, екипите работят. Проблемите са от много падналите дървета които са с височина 30, 40 метра и те са извън сервитута който е до 5м.-кабелните линии,където режима за почистване е по-различен, иска се  разрешение от ЮЗДП-защото дърветата са от държавния горски фонд. Това което ще се опитам за направя още през пролетта е да съдействам за добра комуникация между енергодружеството и държавната власт,за да бъдат издадени  разрешителни  за да може навреме да се почистват за да няма паднали дървета по трасетата. Ние като община се опитваме да съдействаме наши екипи и тези на пожарната ,горските стопанства и ЛРД -всеки който с какво може с техника помага.“ Обясни градоначалникът.По думите му има и доста села с прекъсвания извън сезона на електрозахранването.

Виктор Станчев  главен оперативен директор "Електроразпределителни мрежи Запад“ и член на Управителния съвет на дружеството, определи като причина за прекъсването на електрозахранването в последните две – три седмици,  лошите метеорологични условия, като призна-че обстановката е много тежка, след падналия сняг и обледяване на електропроводите, след което  е имало скъсване на проводници и падане на стълбове. Според него от дружеството незабавно са реагирали като са  командировали хора от съседните съседните оперативни центрове.

„Всеки ден работят не по-малко от 100 човека, включително и днес за да възстановим захранването. В момента без ток са не повече от 200 активни потребители. Осигурен е агрегат за едно от защитените жилища в които общината осигурява социална услуга в село Преколница. Уверяваме, че днес по нашите изчисления и анализи в късния следобед ще бъде възстановено изцяло захранването. Благодаря на местната власт и кмета на Община Кюстендил- Огнян Атанасов за оказаното съдействие и ангажирания ресурс за да могат да пробият пътищата. Бяхме първите влезли в селата ,независимо-че там живеят възрастни хора  притеснение имаше. Важна е комуникацията  за да има чуваемост и да не се създава напержение“ подчерта Виктор Станчев  главен оперативен директор "Електроразпределителни мрежи Запад“ и член на Управителния съвет на енергодружеството.

Христо Красимиров участник в протеста уточни, че при последното спиране на тока във Въртешево в петък в 20,00 часа  е бил възстановен на другия ден в 15, 30 часа. Веднъж седмично има спиране на електрозахранването, при снеговалеж има аварии, повечето хора ес отопляват с ток ,има малки деца които мръзнат.

Антон Йорданов каза, че това което от ръководството на "Електрохолд", казват е откровена лъжа защото трасетата трябва да се подготвят навреме, през летния сезон -не сега. Сега е много по-трудно ,може да има проблеми но ще са по-малки ако трасетата са почистени. Лично съм потърпевш, завел съм иск към дружеството. Всичките ми електрически уреди изгоряха. Установено е, че подаваният ток е нерегламентиран и на база на това електроуредите изгоряха. Абсурдно е да спре токът в петък вечерта и да дойде след 96 часа. това се отразявана имиджа на Кюстендил, на туризма и на всеки отрасъл в града, а искаме да се развиваме. С тази организация и по този начин не виждам как това ще се случи „ обобщи Антон Йорданов.


 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама