Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кметът Атанасов с кризисен щаб за усложнената обстановка след обилен снеговалеж, повече от 10 села в кюстендилско са без ток
  Категория: Новини     18:05 - 16/December/2023

Областния управител на Област Кюстендил Александър Пандурски: Проблем са базовите станции на операторите, които не издържат без ток няколко часа ,няма мобилни връзки което създава тревоги в населението извън съответните села. Мобилните оператори трябва да имат дизел агрегати и възможности за по-дълго време на базовите станции.

Кметът на община Кюстендил  Огнян Атанасов свика кризисния щаб заради усложнената обстановка след падналия обилен сняг в планинските и високопланински села, съобщиха за „Кубер прес“, от Община Кюстендил. Кметът, заедно със зам. кметът Кристиян Иванчов и председателят на Общински съвет Димитър Велинов, преди заседанието на кризисния щаб, отидоха на място до село Гюешево да проверят каква е обстановката. На заседанието на кризисния щаб присъстваха обл. управител инж. Александър Пандурски, представители на Областна служба Пожарна и аварийна безопасност, РСПБЗН, Областно пътно управление, ДГС „Осогово“, ДГС „Кюстендил“, доброволното формирование към община Кюстендил, ОП „Чистота“ , на екипите на Временната заетост, както и на фирмите, които почистват Републиканската и Четвъртокласна пътни мрежи. Срещата бе свикана по искане на енергийното дружество, защото екипите им не могат да стигнат до по- отдалечените райони, заради паднали дървета, високи преспи и навявания. На терен са 9 екипа на енергийното дружество, пробиват преспите, но не е ефективно и не могат да стигнат до засегнатите места, затова поискаха съдействие от община Кюстендил, посочи кмета Атанасов и благодари на всички отзовали се. На срещата бе набелязан план коя институция за почистването на кой участък ще съдейства с техника и хора. Един от проблемните участъци е село Ломница- село Режинци. Там ДГС „Кюстендил“ ще изпратят високопроходима техника и хора, които ще започнат да разчистват, за да могат да стигнат екипите на ЕРМ Запад. Участъкът Ново село- Сажденик- Савойски- ще бъде разчистен от екипи на ДГС „Осогово“. Участъкът с .Долно село- с. Жеравино и вторият лъч към с. Ломница ще бъдат разчистени от Пожарната служба и доброволното формирование към община Кюстендил. Проблем има и в с. Жиленци- там има две махали без ток, има паднали дървета. Изпратени са екипи от община Кюстендил. Ще работят днес и утре, за да могат екипите на ЕРМ Запад да стигнат до тях, посочи кметът. „Ситуацията наистина е усложнена. Искам да помоля нашите съграждани да бъдат търпеливи. Ако има някой, който бедства, няма стоки от първа необходимост, няма вода, моля да ни позвъни“, призова кметът инж. Атанасов. Телефонът на дежурния служител в община Кюстендил е 0882 885 025. „Ако има бедстващи хора, да се свържат с нас, ще се намери начин да се качи храна, вода и стоки от първа необходимост. Имаме уверението и на наши съграждани, които са със шейни, че могат да стигнат до по- труднодостъпни райони и ще съдействат“ ,каза още кмета  Атанасов. Към момента няма сигнали за бедстващи хора. През идващата седмица ще бъде проведена втора среща в същия формат, където ще бъдат набелязани ангажиментите на всяка една институция при възникването на кризисна ситуация.
Областния управител Александър Пандурски обърна внимание на това-че  проблемите не възникват изненадващо защото има предварителна  информация на чиято база би трябвало да се везмат превантивни мерки и по рано възрастинте хора и тези които живеят в критични места да бъдат прибирани, преди да се усложни ситуацията.

Повече от 10 са селата без електричество на територията на Община Кюстендил

“Трябва да се помисли и за просеките има неща които иновативно трябва да бъдат решени,огробни борове с височина 50 метра при просека -5 м. размер означава-унищожаване на жиците и създаване на проблеми.Ситуацията като в Община Кюстендил е в невестинската слищна система, в Кочериново.В Треклано са без ток но там хората са по спокойни ,по друг тачин възпиремат кризисната ситуация-защото са свикнали. Проблем са базовите станции на операторите, които не издържат без ток няколко часа ,няма мобилни връзки което създава тревоги в населението извън съответните села. Мобилните оператори трябва да имат дизел агрегати и възможности за по-дълго време на базовите станции.”обясни областния управите Пандурски

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber  press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама