Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Кметовете на села в кюстендилско обсъдиха привършването на гробните места, щетите от дърводобивните фирми по пътищата
  Категория: Новини     17:21 - 15/December/2023

Марияна Александрова кмет на Коняво: Има водни аварии защото водопровода е стар, ще се борим за проект за да може поетапно да решим този казус. Проблем има с каптаж за водохващане където вода почти няма, дебита е намален.       В общинска заседателна зала се проведе месечното съвещание на кметовете и кметските наместници на територията на община Кюстендил, акцент на срещата бяха гробищните паркове по места които се на привършване и необходимостта от земя, това каза в изявление пред медии Пламен Илиев кмет на Соволяно, предаде репортер на „Кубер прес“. Определянето на земя за гробищните паркове е по специален закон, трябва да ес пуснат докладни записки за съответното населено място, процедурата е бавно, година и половина е времето за узаконяването, поясни още той.             

„На срещата стана дума и за предстоящата зима, в тази връзка имаме заповеди всеки ден от 8,00 до 9,00 часа да се обаждаме в общината и да информираме как са чистени пътищата, всеки от кметовете на кметства и кметските наместници трябва да контролира своя район. Бяхме информирани, че във връзка с противопожарния сезон от общината ще минат по селата ел. техници за да проверят състоянието на инсталациите в кметствата и кметските наместничества.“ каза още кметът на Соволяно -Пламен Илиев.

По думите му в много от районите където минават камиони на дърводобивни фирми остават пътищата в окаяно състояние, Гранична полиция и МВР не могат да изпълняват задълженията си. Обсъдена е била възможността кмета на Община Кюстендил да разпореди и чрез протокол при разрешаване на достъп при предаден идеален път , да се прави същия протокол и при приключване дейността на дърводобивните фирми да се отрази в какъв вид са оставили пътя. Предложението е фирмите да внасят депозит в общината и при не поддържани пътища кметовете на места да се грижат за тях.

Мл. инспектор Благой Везенков от пожарна безопасност и защита на населението в изявление пред медиите каза, че във връзка със спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност по време на отоплителен сезон 2024/2025  е апелирам към кметовете на села да обърнат внимание на хората да си почистят комините и да проверяват печките като да се следи на 50 см да няма горими материали, целта е недопускане на пожари.

Според него повечето пожари стават в жилищни сгради ,в обществените рискът от пожари е по-малък защото там има контрол и превантивни дейности.

Кметът на село Коняво Марияна Александрова от близо месец изпълнява длъжността и е категорична, че хората са добронамерени и отзивчиви.

„За тези 30 дни видях вяра в очите на жителите на Коняво  за подобряване условията в населеното място  за по-добър и спокоен начин на живот. На Коледното тържество в Коняво  са присъстваха от най-малките до най-възрастните жители, без да съм отправяла лични покани. Всеки участва в подготовката кой с идеи, друг със средства ,трети с труд. Доволна съм от всичко досега, надявам се и занапред да продължи така,защото както обичам да казвам- Всички заедно можем повече “ Обясни кметът на кметство Коняво Марияна Александрова.

По думите й проблем в селото е била чистата в центъра сега всичко е чисто и навесите и улиците.

Тя добави, че в Коняво има проблеми с водоподаването и бездомните кучета.

„Има водни аварии защото водопровода е стар, ще се борим за проект за да може поетапно да решим този казус. Проблем има с каптаж за водохващане където вода почти няма ,дебита е намален. Нямаме проблем с водния оператор при сигнали винаги се отзовават. „ поясни още тя.

„На три места в Коняво има бездомни кучета, които не са само от селото,“ добронамерени собственици“ минават край селото и изхвърлят четириноги. Предстой и с този проблем да се справи, защото в селото има хора които обичат животните и кучета. Има жена която си купи къща в Коняво и храни кучетата със собствени средства. Разговарях с нея и се обединихме-да търсим хуманен начин за справянето с бездомните кучета. Нямаме инциденти с кучета в селето. Говорих и със зам. кмета Кристиян Иванчов  който съдейства и ще съдейства за да се намери решение -кастриране , осиновяване. Вече имаме две осиновени бебета кученца“ обобщи кмета на Коняво Марияна Александрова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

 

 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама