Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Кюстендил на междуинституциална среща дискутираха причините за отпадане от училище и успешни интервенции
  Категория: Регионални     16:39 - 29/November/2023

В Кюстендил се проведе междуинституциална среща във връзка изпълнението на дейностите по Национална програма „Заедно за всяко дете“ с участието на представителите на екипите за обхват със цел обсъждане и решаване на организационни и методически въпроси за повишаване ефективността на работата на екипите и за споделяне на добри практики,съобщи за „Кубер прес“, Май Стойчева началник РУД Кюстендил. В срещата взеха участие представител на заинтересованите страни в т. ч. представители на училища, детски градини, община Кюстендил, област Кюстендил МВР ,Социални дейности.

„На срещата беше подчертано че основен приоритет в работата РУО Кюстендил е пълния обхват и включването на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна в образователната система ,както и осигуряване на равен достъп до образованието .Образователните институции в Област Кюстендил имат сформирани екипи за да работят с деца в задължителна предучилищна и училищна възраст които никога не са били записвани в училище или никога не са го посещавали. На срещата бяха представени добри  практики от НУ Раждавица, Училище „Джон Атанасов“-Кюстендил, Професионална  гимназия по селско стопанство-Кюстендил, Основно училище „Неофит Рилски“-Дупница, ОУ “Св. Климент Охридски“-Дупница.“ ,подчерта тя.

На срещата са били коментирани причините да отпадане от училище като хронично заболяване, отписване от училище, по-голяма възраст от тази на съучениците, подлагана на тормоз в училище, дискриминация, ниско самочувствие, детски труд, отговорности свързани с грижа за братя  и сестри, слаби оценки майчиния език не е български.

Като успешни интервенции бяха посочени-навременните, индивидуалните ,координираните между членове на екипа и институциите. Дискутирани на срещата са били и възможностите за оказване на подкрепа чрез организации осигуряващи развлекателни, културни и образователни дейности за децата, занимални, подпомагане на ученето и грамотността, подкрепа за личностно  развитие, професионално ориентиране,  улесняване на комуникацията между семейства, училища и институции.

Гост на срещата - Мирена Легурска от СУ.

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама