Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
С концерт и участието на Велбъждският епископ Исаак в Кюстендил в Кюстендил отбелязаха Деня на християнското семейство
  Категория: Общество     20:30 - 20/November/2023

В голямата зала на читалище „Братство-1869“ в Кюстендил концерт и участието на Велбъждският епископ Исаак в Кюстендил в Кюстендил отбелязаха Деня на християнското семейство и на православната християнска младеж, предаде репортер на „Кубер прес“

Събитието се проведе с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит е и организирано от Софийска Света митрополия, Архиерейско наместничество към Кюстендилска духовна околия и читалище „Братство“. Празничният концерт беше уважен от  Велбъждският епископ Исаак, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, председателят на читалището Иван Андонов, отци от духовната околия, граждани.

Пр,ипомнено беше че в ценностната система на българина семейството винаги е заемало главно място. Поради тази причина празникът Въведение Богородично е на особена почит. 21 ноември се отбелязва като Ден на християнското семейство и християнската младеж. В този ден малката Мария била заведена в църква, за да служи, още както било обещано преди да се роди. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. Християнското семейство е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие. Семейното ходене на църква в този ден напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. От 1947 година се отбелязва Денят на християнското семейство.

Според Генади Генадиев, ставрофорен иконом, въвеждането в храма е събитие, а въведението е състояние. „Подобно е призванието на всеки човек, който се въвежда в Божия грам. Не просто да влезе, а да напусне след това. Нещо повече – сам да стане дом Христов. Кръщението е необходимо наставление, предаване на вяра и опит, обучение.

Със свои изпълнения в празничния концерт се включиха и смесени хорови състави, които изпълниха църковни песнопения, деца от детски градини на Кюстендил и деца изучаващи предмета Християнство - Православие в Кюстендил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber  press

 

 

 
 

 

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама