Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Читалищата в община Кюстендил с необходимост от адекватно финансиране
  Категория: Общество     18:21 - 20/November/2023

Иван Андонов - член на Върховния читалищен съвет и председател на Читалище “Братство 1869” в град Кюстендил: Субсидираната, читалищна, бройка е около 14 000 лева -крайно недостатъчни ако трябва да се провеждат адекватни дейности. Затова идеята е да се повиши субсидираната бройка за да ес работи качествено и нормално.

Малко след проведената Кръгла маса под надслов: „Нови идеи - нови възможности“, организирана съвместно от Съюза на народните читалища и Областната администрация в Кюстендил, Иван Андонов - член на Върховния читалищен съвет и председател на Читалище “Братство 1869” в град Кюстендил коментира пред медии  значението на подобни инициативи и необходимост от адекватно финансиране на читалищата както в община Кюстендил така и в страната, предаде репортер на „Кубер прес“.

„Напоследък читалищата са доста на фокус на общественото внимание, затова организираната Кръгла маса в Кюстендил, имаше за цел да даде възможност хората да се видят да споделят и чуят проблемите и отново да станат Съвременен център за общността която обслужват. На срещата имаше читалищни дейци   от общините Кюстендил, Дупница, представени бяха най-вече проблемите с финансирането, което остава  все по на заден план. Надявам се през следващата година при приемането на бюджета да има възможност за по-адекватно финансиране. В същото време читалищните сгради са в доста окаяно състояние имат нужда от ремонти, на много места липсват дейности. Надявам се този опит за повишено информиране на читалищните служители да се тръгне по един път към подобряване условията за работата и дейностите в читалищата, както за по-малките читалища в малките населени места така и за по-големите в градовете. Лично аз винаги съм приветствал такива срещи и инициативи за да могат хората отблизо да се срещнат и да насочат вниманието към предстоящите проблеми“, каза Иван Андонов - член на Върховния читалищен съвет и председател на Читалище “Братство 1869” в град Кюстендил.

По традиция месец декември за читалището в Кюстендил с много културни събития по повод коледно новогодишните празници. Отново се предвижда да се организира Коледно-новогодишен фестивал Коледна феерия.

„От 1 ви декември стартираме с обявяване на традиционния коледен конкурс с посрещане на дядо Коледа, през целия месец ще бъдат организирани много и различни събития като се опитваме да обхванем всички жанрове -музика, театър, изобразително изкуство, фолклорни   спектакли и концерти. Програмата е доста наситена като се надяваме да допринесе за по-доброто настроение на кюстендилци и гостите на общината.Усилено се подготвят съставите и техните ръководители, идеята е и малки и големи да могат да се наслядат на Коледно-новогодишната програма. През следващата седмица програма ще бъде завършена и представена“ обясни още той.

На 15 декември за поредна година ще се проведе Международния, коледен, хоров, фестивал в който ще участва и Градския хор на Щип РМ.  

По думите му субсидираната ,читалищна, бройка е около 14 000 лева -крайно недостатъчни ако трябва да се провеждат адекватни дейности. Затова идеята е да се повиши субсидираната бройка за да ес работи качествено и нормално.

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама