Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Членове на Дружество „Св. св. Кирил и Методи“-Кюстендил отбелязаха Деня на българските покрайнини в Босилеград
  Категория: Регионални     20:37 - 8/November/2023

Авторът на  книгата "Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини”- Едвин Сугарев не успя да вземе участие в отбелязването, защото беше задържан и върнат от граничен пункт Отоманци.               На 8 ноември  в Културно-информационния център  в Босилеград  се проведе възпоменателен ден на  Западните покрайнини, на събитието трябваше да бъде представена книгата "Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини” с участието на автора - поета, писател и дипломат Едвин Сугарев, това съобщи за „Кубер прес“, Владимир Миланов председател на Дружество “Св.св. Кирил и Методи „ -Кюстендил който заедно с други членове на патриотичната организация участва в отбелязването.

„Авторът на  книгата "Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини”- Едвин Сугарев не успя да вземе участие в отбелязването, защото беше задържан и върнат от граничен пункт Отоманци. Още по лошото което се случи е обиска в КИЦ -а откъдето бяха конфискувани 23 те броя книги доставени  специално за случая. Гости на традиционното отбелязване бяха посланика на България в Сърбия -Петко Дойков и Генералният консул в Ниш Димитър Цанев. Всички бяхме възмутени от репресивните действия спрямо българщината. Книгата на Едвин Сугарев беше определена от тамошните власти като провокативна.“ каза председателя на  Дружество “Св.св. Кирил и Методи „ -Кюстендил-Владимир Миланов.

За  окупацията на Босилеград от сръбските войски на 6 и 7 ноември  1920 година говори председателя на КИЦ Босилеград Иван Николов. По думите му равносметката от 100 годишния престой на българите в Западните покрайнини  е фатален по своите икономически, културно-просветни, социални, духовни, екологически и демографски последствия.

 

 

 

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама