Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
В Радловци откриха -обект претоварна станция по порект: „Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „Рила Еко“
  Категория: Регионални     17:40 - 24/October/2023

На  Претоварната станция на РУСО „Рила Еко“ в местността Гладни рид, землището на село Радловци община Кюстендил  на официална церемония за беше откри обект по проект за  „Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „Рила Еко“, финансиран по ОП „Околна среда 2014 - 2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне-, „Комбинарана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварителна третиране на битови отпадъци“, предаде репортер на  "Кубер прес".

Бенефициент по проекта е Община Кюстендил. Проектът е с общата стойност 11 526 214,39 лв., от които: 6 584 385,54 лв. от Европейския фонд за регионално развитие; 1 161 950,37 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България; 3 779 878,48 лв. собствен принос на Бенефициента, в т.ч. 2 866 252,50 лв. недопустими разходи.
Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно.

Областния управител на Област Кюстендил, Александър Пандурски благодари на присъстващите на церемонията които имат отношение към реализацията на проекта.

„Това беше трудна стъпка която направихме успешно с общи усилия ,защото проблемът на Кюстендилска област стои и за бъдещо решаване и трябва да се довърши. Направената първа, успешна, крачка тук дава възможност на обществото да се увери -че можем да решим докрай проблемът с оползотворяването на отпадъците. Благодарение на усилията на строителите и проектантите ,на Община Кюстендил, МОСВ  -дадоха възможност това да се случи в кратък период от време. Очаквам и се надявам и в Дупница да бъде направена тяхната компостираща и сепарираща инсталация, -за да се пристъпи към изграждане на ДЕПО -най-важната част от решаването на проблемът.“, каза областния управител на Област Кюстендил, Александър Пандурски.

В качеството си на зам. кмет на община Кюстендил и ръководител на проекта Росица Плачкова  увери, че съвместно положеното усилие е достигнало своя успешен край.

По думите й строежа е на лице, въведен в експлоатация причината да бъде обявено на всички за съвместното изпълнение на проекта. Предстой работа на обекта.

Зам. кметът на община Кюстендил и ръководител на проекта Росица Плачкова  каза още, че очаква от  Дупница да отправят покана за откриването на тяхната площадка.Така-смята още тя цялото регионално Сдружение ще имат съораженията -изключително необходими за да може успешно ад ес работи с борбата срещу отпадъците.

“Очаквам скоро да има положителна информация по отношение финансирането  на ДЕПОТО в Дупница за се реши проблемът с отпадъците на общините -Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Невестино и Трекляно.

На церемонията присъстваха временно изпълняващите длъжността кмет на Община Кюстендил-Светослав Василев, на Дупница -Олга Китанова, на Невестино -Йордан Глогов, на Трекляно -Димка Михаилова, Ирена Петкова -директор на РИОСВ София.

Областния управител на Област Кюстендил, Александър Пандурски преряза лентата на обект по проект за  „Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО „Рила Еко“, зам.кметът на Община Кюстендил Росица Плачкова за късмет хвърли вода за да върви по вода.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuber press

 

 

 

 

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама