Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Според съветникът Йордан Тодоров, кмета Паунов противоконституционно ограничава преговарящите от страна на протеста
  Категория: Политика     15:11 - 23/January/2023

Общинския председател на ОБС на БСП Кюстендил общински съветник от „БСП за „България“ Йордан Тодоров на  пресконференция коментира актуалната тема за увеличение на данъци и такси на територията на общината и по думите му -опитите на кмета и представители на ГЕРБ-СДС да се омаловажат исканията на гражданите, както и организираните от тях протести, включително чрез нападки, както към БСП така и лично към него, предаде репортер на „Кубер прес“. Напaдките към мен не ме притесняват, но държа на съгражданите ни да бъде казвана истината, добави той.

„Опитите на кмета с дадените пресконфернции да убеди обществеността, че протестите против увеличението на данъците са организирани от БСП, целят заблуда в хората, че протеста е политически и че няма недоволни от управлението му.  Събралото се множество пред общината доказва друго. Протеста и исканията са на гражданите на Кюстендил и единствената причина да присъствам на протеста е, че на първо място съм гражданин, а и конкретните искания на гражданите съвпадат с позицията ми. Още на 3 –ти ноември съм внесъл конкретните предложения за изменение на наредбите за данъци и такси, както и мотиви с причините поради, което не е добър момента да се правят тези увеличения и то в тези огромни размери. Помните, че по този повод отново дадох пресконференция пред Вас т.к. считах, че липсва достатъчна гласност по толкова важен въпрос. Тази моя позиции се потвърди и от хората на протеста, като повечто не бяха разбрали за увеличението. Веднага след това бях нападнат от кмета и представители на ГЕРБ-СДС.

  През месец декември 2022 г., бившия председател на общински съвет и бивш народен представител от ГЕРБ-СДС ме обвини, че всявам паника сред гражданите, като изопачавам фактите а увеличението било минимално.

  Същото беше лансирано и от настоящия председател на общинския съвет, като считам, че те освен гражданите, е възможно да са заблудили и собствените си представители в общински съвет, като ги подведоха какво е реалното увеличение за да гласуват по лесно промените.

  На мой въпрос на сесията на общински съвет, на която се проведе гласуването за увеличение: „Какво реално е очакваното увеличение на данък МПС и с колко се очаква да се увеличи събираемостта“, кмета първоначално заяви, че към момента е 3,9 милиона лева и ще се увеличи със 130 хиляди лева, което прави около 3 %. След като го попитах дали е сигурен, т.к. това не е възможно да са реалните цифри и изчисленията направени от нас показваха увеличение между 40 и 100 %, а за някои автомобили дори над 100 %, кмета се поправи, че цифрата не била 3,9 милиона лева а 2,3 милиона лева, но това пак няма как да е коректно, т.к. това би било увеличение от около 5,5 %, като сега видяхме, че действително сме били прави, какво е увеличението и сме обявили реалните цифри пред гражданите, а не сме правили опити за напрежение и всяване на паника. Едва на пресконференцията на кмета от четвъртък той промени тези цифри, като каза че увеличението на данък МПС е средно около 47 %, което отново считам за занижено но е по близко до истината. Кмета е редно да отговори, защо преди гласуването даде цифри които показват увеличение от 5,5 %, дали умишлено заблуди общинските съветници, или той също е бил заблуден от неговите експерти, както и дали се касае за грешка или некомпетентност.

    Това което ме притеснява от тази пресконференция на кмета, е дали не се правят опити отново да се заблудят гражданите с предложената от него форма за водене на преговори, която да се проведе в общината с 15 човека от протестиращите. Притесненията са свързани с ограничението за хората, които могат да присъстват, като по начина по който е предложено може да се направи фиктивна среща с хора, които реално не са от протеста. Притеснително е и ограничението, което нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, чл. 6 от Конституцията на Р. България, а така също и чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, като изрично заяви, че няма да се допускат представители на политически партии, хора които са били в листи за избори, а и такива участвали в разграбването на града. Интересно е и как ще се определи кои са тези разграбвачи, той ли определя кои са разграбили града и кои не. От 15 години е кмет и политическата партия към която принадлежи имат пълно мнозинство в общинския съвет, като могат да контролират всички решения свързани с управленито на града. Ако са управлявали както твърдят – прекрасно града трябва да цъфти, а не да е разграбен.

По така зададените от кмета критерии, той също не трябва да присъства на срещата с гражданите.“обобщи той.

 

 

Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама