Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Христо Терзийски в Кюстендил: Задължихме правителството да не допусне затварянето на въглищните централи
  Категория: Политика     18:22 - 17/January/2023

Министерски съвет да започне отново преговори по Плана за възстановяване по отношение на българските централи и законопроекта за горивата, с който да се намали тежестта за българските граждани, като част от печалбата на “Лукойл” отиде в държавен фонд,това са два от важните законопроекти, които предложихме от ГЕРБ - СДС само през изминалата
седмица, заяви по време на пресконференция народният представител от ГЕРБ - СДС Христо Терзийски, предаде репортер на „Кубер прес“.
По време на брифинга Терзийски уточни, че за изминалата седмица са били приети 7 законодателни акта - 5 закона и 2 решения. “От тях 5 са по инициатива на  арламентарната група на ГЕРБ - СДС”, отчете той и поясни:“Едното е решението, с което НС задължи  инистерски съвет да отвори отново и да започне предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на въглищните централи. Това е важно, защото е от особено значение за българската икономика, включително и за ТЕЦ - Бобов дол. Бе прието с голямо мнозинство и се надяваме, че Служебното правителство ще започне ефективни действия за преговори по отношение отлагането напред във времето за затварянето и намаляването на произведената енергия от централите, които обработват въглища. Второто важно нещо по наша инициатива е законопроектът за горивата. С него предприемаме действия по отношение свръхпечалбата, която се акумулира от производителя на горива “Лукойл”. Идеята е да може около 70% от печалбата да отиде в държавен фонд, с който да се намали тежестта на цената на горивата за българския гражданин. Това също е много важно,защото предоставяме механизъм на държавата - при тези разлики, които имана световния пазар между видовете петрол тип “Урал” и “Брент” от преработвателния завод на “Лукойл” да може акумулираната печалба даотива в държавата. Тези законопроекти се приеха със сериознимнозинства.”
Терзийски посочи, че е бил приет и докладът за временната комисия за “Джемкорп”. В нея са участвали народни представители от всички парламентарни групи. “Целта й бе да  oпознае широката общественост с една сериозна опасност, която застрашаваше енергийната  игурност на нашата държава - даването на концесия на важен за държавата отрасъл на една частна компания, на един частен фонд. Не може сигурността на държавата да бъде застрашавана, поради лични политически или икономически интереси. И не може да се прескача една  утвърдена практика - чрез закони и норми за даване на такива важни отрасли в частни ръце”, категоричен бе Терзийски.
По негови думи е изключително важно сега Министерски съвет да започне да предоговаря това, което миналата година Асен Василев е направил на тъмно - рязко намаляване на работата на въглищните централи за сметка на проекти с неясен ефект за страната ни. “Това е свързано с намаляване на електроенергията, произведена от въглища. В тази ситуация на война и на несигурни доставки на газ, ние да заложим намаляване на нещо, което
имаме като даденост - въглищата, и да поискаме да вкараме батерии, които неясно какъв ефект ще имат, е меко казано несъстоятелно и с неясно какъв интерес направено”, коментира народният представител от ГЕРБ - СДС.
Христо Терзийски коментира и вчерашният протест в Кюстендил: “Организацията бе направена от гражданска инициатива, по Закон е внесено такова искане за провеждане на протест. Всички обаче видяхме, че зад този протест стоят и колеги от парламентарно представени партии, включително и народни представители от БСП и ПП, избрани от нашия район. Не виждам защо е скриването зад този протест?! Той има своите основания за това гражданите да изразяват недоволство, но не виждам защо не се афишират тези политически формации, които имат дейно участие в тази организация?! В края на краищата този протест е резултат на това, че близо две години, включително и управление в четворна коалиция на тези две формации - ПП и БСП, доведе до там инфлацията да бъде такава, каквато не е виждана от десетилетия. Цените на горива, на газови ресурси, на храни, на транспорт, на услуги се вдигнаха неимоверно много. В същото време през тези две години няма никакво финансиране както от европейски програми - има спрени и забавени проекти, така и от държавния бюджет, чрез който назад в годините много е помогнато на общините в нашата област. За последните около 2 години от управлението на ГЕРБ за нашата област бяха дадени средства в размер на повече от 35 млн. лв. по различни направления на дейност. Работеше се и по проекти за развитието на всеки един район.” Терзийски посочи, че сега са спрени важни проекти по места и за пример даде обект, който е важен за развитието на шест obщини - депото за битови отпадъци на територията на община Дупница. Забавен е проект за милиони, важен инфраструктурен обект, който решава много екологични проблеми.
“Благодарение на това управление през тези 8 месеца, достигнахме до там и по-големите, и по-малките общини от нашата област да не могат да акумулират финансиране за дейностите, които всеки един гражданин очаква от своята община - социални, детски градини, училища, комунални услуги и т.н.”, коментира народният представител.
По повод политическото присъствие на протеста в Кюстендил той заяви още:
“Бих препоръчал, когато всеки гледа към избори - парламентарни, местни, да излезе с лицето си и да заяви намеренията си, но като се придържа към  фактите.”
Христо Терзийски коментира и честите смени на директори на ОДМВР – Кюстендил, които според него ще доведат до демотивиране на полицаите.
 „Честата смяна на ръководителите на една полицейска структура води до там, че самите служители се демотивират при изпълнение на служебните задължения, защото една смяна на един ръководител трябва да бъде мотивирана. Ако се знае по каква причина един полицейски ръководител е сменен, ще има яснота за всеки служител. Ако критериите са за смяната на ръководството са различни от професионалните тогава всеки един служител ще почне да мисли какви са тези обстоятелства довели до смяната. Пожелавам да бъде успешен новоназначеният директор , лично не го познавам. Знаете, че по предният беше освободен от служебния министър на МВР заради това, че сме се срещали по някакъв повод , някъде. Ако това е аргумент за смяна на полицейски ръководител, не зная как след това може да се работи професионално и целенасочено за противодействие на престъпността, на пътния травматизъм, даже и за противодействие на миграционния натиск. През изминалата година бяха образувани огромен брой досъдебни производства за мигранти, установени в ГПУ „Олтоманци“, смята  Христо Трезийски.
Припомняме, че преди броени дни стана факт поредната рокада на директор в ОДМВР. На 12 януари дирекцията в Кюстендил беше поета от Тодор Петров. Той зае мястото на Георги Ванев, който остана зам.-директор на ОДМВР. Светослав Григоров пък беше назначен на 20 април 2022 г. Тогава той пое мястото от ст. комисар Пламен Стоилов. Не след дълго – на 24 октомври той беше сменен заради срещи с политици, а новината първи обяви вътрешният министър Иван Демерджиев.
 Kuber press

>

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама