Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Янка Такева: „Дано хората инвестират в децата по време на кризата”
  Категория: Интервю     20:26 - 5/December/2009

Блиц-интервю с предцедателя на СБУ Янка Тачева
Янка Такева е председател на Синдиката на българските учители от 1995 г. - до сега ,тя е председател на Националната комисия за работа с жените, младежите, децата и семейството към КНСБ от 22.12. 1999 г. - до сега председател на Обществен женски парламент 21 век от 1990 - 1994 г. Зам. председател на Синдиката на българските учители от 1994 г. - до сега член на Изпълнителния комитет на КНСБ 1987 - 1990 г. Главен специалист в управление "Просвета", община "Красна поляна" 1980 - 1987 г. Директор на дом за сираци, кв. "Драгалевци" 1974 - 1980 г. учител от 2005 - до сега. Преподавател по "Управление на човешките ресурси", катедра Социална политика в Московски държавен университет / МГУ/ от 2005 г. Такева е член на Управителния съвет на Общество за устойчиво развитие на българския език от 2008 г.и вицепрезидент на Женския Комитет на ПЕРС при Международната профсъюзна конфедерация.

- Госпожо Такева, особено актуален е въпроса относно предстоящото преструктуриране на сегашните регионални инспекторати по образование в дирекции, вашия коментар по темата?
Според мен, това трябва да бъде наложено в новия закон за народната просвета, който се подготвя. Имаме договорката, че в „Бюджет 2010”, ще бъде предвидена промяната, както ни увериха партньорите. Личното ми мнение е, че РИО в тази си форма не разкриха професионализма и своите си функции, като помощни органи в методическата дейност на учителите. Безспорно една такава промяна ще е от полза, стига тя да се изпълни със съдържание в насока повишаване качеството на учебно-възпитателния процес. Не смятам, че може да има съкращения относно работните места, защото досега регионалните инспекторати работят при намален състав.

- Какви са плюсовете и минусите на наскоро приетия „Бюджет 2010”, в частта си за образованието?
СБУ по време на предизборната кампания предостави на всички политически партии, които се съзтезаваха за 41 – вото НС, споразумение предвиждащо 7 приоритета за развитието на средното образование. Акцентите в тях са усъвършенстване на закона за нормативните уредби, квалификацията на учителите и кариерното развитие, което е факт. Трети, но не по важност приоритет е разширяването на програмното финансиране, четвъртия – „Бюджет 2010”, петия – подобряване условията на училището, шестия – повишаване на управлението на училището и детските градини. Качествено образование се прави там, където има добро управление. Доброто социално партнъорство е последния приоритет. Това политическо споразумение беше подписано от ГЕРБ в лицето на председателя на партията – Цветан Цветанов, сега вицепремиер и МВР -министър. В момента споразумението се работи в МОН и на негова база е разработена националната програма за развитие на образованието в България за периода 2009 – 2013 г. В „Бюджет 2010” е спазено споразумението, като средното образование влиза в следващата календарна година със същия бюджет от 2009г. Нямаме намаляване на бюджета въпреки икономическата криза. Има няколко допълнително заложени неща в тазгодишното финансиране на ресора. 7 500 000 са отпуснати за задължителна целодневна организация на първокласниците. Сега държавата гарантира финансово занималните. 7 000 000 лева са отделени за обхвата на 5 – годишните деца в детските градини. От септември следващата година посещението в детските градини за тях ще е задължително, тяхната държавна издръжка е обезпечена. 18 000 000 лева са предвидени за текущи ремонти на училищата, целта е да бъдат разпределени в посока 23 лв. на дете. Ако училището има 600 ученика, на всеки от тях се падат по 23 лв., колкото повече ученици, толкова повече средства. През 2010 се увеличават парите з кариерно развитие на учителите. Миналата година бяха отпуснати 11 500 000 лв., сега са 46 000 000 лв. В посока диференцирано заплащане са отпуснати 43 000 000 лв. Преди 2 седмици беше прието МС -решение за увеличаване на стандарта за училищата и ресурсните центрове, където се обучават деца със специални образователни потребности. Синдиката на учителите в България е на мнение, че през 2010г. не се очакват финанови проблеми в училищата и детските градини. Страхувм се, че може да има проблеми относно парите от гледна точка в дейностите финансирани от общините, поради неизпълнение на приходните части в общинските бюджети. Надявам се хората да инвестират в децата по време на финансовата криза, защото никога не е губещо.

- Как си обяснявате насилието, сред подрастващите в училищата и извън тях?
Насилието се превърна в проблем в класната стая, улицата, на децата и върху учителите. Това е нещо, по което в училището трябва да бъдат направени промени в знаково- нормативните уредби. Трябва да се промени организацията на работа за да бъдат намалени процесите на насилие. Да се въведе оценка за поведение на учениците, да има по – големи изисквания от страна на административното управление. Не може да се смята, че през часовете, когато децата са в училището родителите са освободени от ангажименти. В света не е така, родителя има задължение, учителя го информира за всяко отстъствие на ученика. По – голяма вина относно насилието и агресията в децата имат родителите, защото първичната закваска на човек започва от семейството, там се придобиват и усъвършенстват навиците. СБУ има политика за насилито, като се започне от развитието и разширяването на извънкласните дейности. Човек, който се остави да бездейства, обслужва дявола. Когато е заангажиран с действия има друга мисъл. Училището, държавата, общината трябва да организират целодневната организация на работа в училище, да разширят спортните прояви. По този начин детето няма да бъде на улицата в лапите на дрогата и алкохола.

Каква е ролята на Интернет за възпитанието на децата и доколко това се отразява негативно на тях?
Аз съм против неконтрулируемия интерент в клубовете, това трябва да се ограничи, защото в много ЕС страни го няма. Има БГ- институции и организации в чиито функции влиза контрола на подобни интернет места. Ние сме част от еврообщонстта, ако искаме да останем в нея трябва да се справим. Криворазбраната демокрация може да ни изиграе лоша шега. От друга страна интернет има положителен ефек, не всеки може да си купи класици и енциклопедии в чиято помощ идва уикипедия. Съвременните технологии и чуждоезиковото обучение са приоритет в БГ- образованието.

Г-жо Тачева как оценявате работата на СБУ –структурата на територията на региона и Кюстендил?
СБУ е най-големия синдикат в страната, затова няма как регионалните структури да не работят добре, както техните председатели по места. Кюстендил е с много силно организаран и работещ екип, ненапразно Наташа Павлова е ръководител вече два манадата, освен общински тя е и областен координатор на организацията.

Какво ще пожелаете на колегите от гимназията по туризъм по който повод сте в Кюстендил, по случай техния вековен юбилей?
Благодаря за поканата да присъствам на прекрасното тържество, отправена лично от директорката Райка Тачева. Във връзка с юбилея искам да ги поздравя и да им пожелая все така да защитават доказания професионализъм и добрите резултати които са на лице.

Разговаря: Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама