Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Приемната на Бойко Клечков в Кюстендил с питания за земеделски субсидии, черешова кампания и имоти
  Категория: Политика     17:12 - 16/May/2022

В изявление пред медии депутатът от БСП за България 10 МИР Кюстендил, Бойко Клечков  обобщи с акценти поставените пред него проблеми и питания по време на проведената приемна в офиса на БСП, предаде репортер на „Кубер прес“.По думите му гражданите посещават приемните за да споделят отдавна наболели проблеми същевременно свързани с обществено-политико-икономическия живот в общината и областта.„Последния гражданин посетил днес приемната постави въпрос относно т.н. евентуални субсидии за земеделските производители. Като партия търсим варианти да бъдат решени проблемите които стоят пред земеделските производители. Сега разработваме проекти, планове за отпадане на ДДС и акциза на горивата за земеделските производители. Разбира се това ще се случи ако коалиционните партнъори в НС кажат „да“, това ще даде тласък на хората,защото основен проблем при тях се га се явяват горивата. Тази година и следващата  ще има сериозни проблеми по отношение на себестойността на житните култури които в кюстендилско не са много ,въпросът е дали ще добият себестойност която да удволетворява купувачите. Ще се търсят варианти за допълнително субсидиране за да може земеделските производители тук да са с наравна основа с тези в Добруджа.“ обясни народния представител Бойко Клечков.По думите му гражданите са поставили въпроси за предстоящата черешова реколта, която се очаква от много хора защото е техния поминък. Тази година черешопроизводителите очакват добра реколта. Според Бойко Клечков и тук проблемът е субсидирането, миналата година 0,50 лв. е било за берачите, към днешна дата себестойността на черешите е 1,50 и 1,80лв.С покачването цената на газта се покачва и цената на азотните торове -което влияе на крайната цена на продукцията.Според Бойко Клечков сложна е ситуацията и в икономиката и в селското стопанство за затова се търсят начини да бъдат решени проблемите на хората по места.

„В приеманата имаше поставен проблем свързан с отнемане на имоти в конкретния случай 111 дка взети неправомерно, което е казус от частно правен характер, най-вероятно случая е за прокуратурата. Отново имаше питания за т.н. бели петна от страна на овощарите и разстениевъдите  за трудното сключване на петгодишни договори с хората които отдават под наем земя за обработване. При няколко собственици на имот трудно става подписването на договор. Ще се търсят може би варианти със законопроект, ще се търси сондиране със земеделските производители и МЗХ ,може би и организиране на Кръгла маса за област Кюстендил където да бъдат поставени неотложните проблеми ,за да им се търси решение“, каза още Бойко Клечкoв.

На приемната е имало и проявен интерес към предстоящото саниране,което е в компетенциите на общината и живущите в съответните кооперации или блокове.

 

 

Kuber press

>

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама