Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Петър Паунов кмет на Кюстендил: “Не е важно дали ще кажат, че Петър Паунов е добър кмет”
  Категория: Интервю     17:08 - 12/November/2009

Петър Паунов е роден на 6 август 1968 година в Кюстендил, юрист с 10-годишна адвокатска практика, през 1986 година завършва математическата гимназия в Кюстендил.През 1996 година се дипломира във Варненския свободен университет ”Черноризец Храбър” , Юридически Факултет, специалност право.Живее с дъщеря си Марта 16 годишна, учила в природо-математическата гимназия в Кюстендил, а в момента е ученичка в 18-о СОУ “ Уилям Гладстон” в София. На последните местни избори – през октомври 2007 година, е избран за кмет на община Кюстендил, като председател на предизборна коалиция "Кюстендил" – в която влязоха 7 десни партии, без ГЕРБ. Кандидатурата му беше подкрепена от още 4 политически формации и 6 граждански сдружения.

Г-н Паунов, каква е равносметката ви след двегодишно управление на кметския волан, сопред Вас положителните резултати повече ли са от отрицателните?
Положителните са малко, единственото което мога да отчета е в областат на образованието с въвеждането на целодневната форма на обучение в кюстендилските школа. Съумяхме да затворим дискотеката на стадион “Осогово”, на нейно място създадохме превъзходен обект в който децата намират чист въздух и усещат детството. За съжаление отрицателните резултати също са на лице: неовладяни, като цяло процеси на привативизъм. Всяка точка се посреща с голяма доза съпротива и съмнение. Мога да кажа, че не сме правили грандиозни грешки, ако не винаги сме били прави. Единственото решение, което може да бъде прегледано още веднъж по повод водната стихия е ревизирането на решението за частичното покритие на р. Банщица. Като цяло не мога да се отрека от предприетите до сега стъпки, които ще бъдат оценени след 5 – 6 години. Едва тогава всеки от нас ще си даде сметка, какво значи да живее в чист и подреден град. Част от хората не го проумяват, децата не заслужават бъдещето, което им чертаят, затова не трябва да спираме.

Това обаче е риск да трупате негативизъм с цел за бъдещи положителни успехи, не ви ли притеснява ?
- Не е важно да кажат, че Петър Паунов е бил добър кмет, по – същественото е хората да са добре. Заслугите към мен не са от значение. Такава е съдбата на управляващия, в крайна сметка съм се кандидатирал и трябва да нося негативите присъщи на длъжността.

Във връзка със започналата реализация на проекта по ИСПА зачестиха проблемите с водоподаването в отделните части на града. По чия вина е това?
- За съжаление има такива проблеми, стремим се чрез медиите да изформираме своевременно населението. Специално свързаните с ИСПА прекъсвания на водата са за определени часове, които съобщаваме. Притесненията идват от разрушения водопровод от река Бистрица. Незабавно трябва да се пристъпи към неговото изграждане и въстановяване. Когато зимата настъпи и водата намалее водохващането трябва да работи.

По какви проекти общината очаква финансирания?
Общинска администрация отдавна е изготвила проекти, по които очаква финансиране. Депутатите ор региона съдействат за тяхното ревизиране. Основната задача и стремежа е да се осигурят инвеститори за засилване на работната база. Целия град да опаковам в злато, ако населението е безработно едва ли ще бъда добрият кмет.

В етап на финансова икономическа криза сме, общинският бюджет на червено ли е вече ?
- Със сигурност сме на червено. Но сме от малкото общини, които все още успяват да изплащат съвместните деиности по чистота и охрана. Средствата за тези пера са осугурени. Ще бъде обсъждано балансирането на бюджета. Направихме стъпка към намаляване на такса смет, за да може населението и фирмите да бъдат облекчени, не може при бедни граждани да има богата община.

Стахувате ли се че пикът на финансовата криза, ще бъде през пролетта?
Да страхувам се, но не за себе си, а за хората, защото ако не са подготвени пътните служби населението в малките общини може да изпадне в криза.

Как се сработвате с общинските съветници и дали взиманите от тях решения са в полза на обществото.
- В 90 % от случаите според мен съветниците и целия ОБС работят за общото благо, не съм виждал разпри и дразги. Появавали са се епизодични изключения, които бих нарекъл изкушения, свързани по – скоро с предизборните кампании. Надявам се, че те няма да повлияят и да се отразят още отсега на дейността на Общинския съвет. Като цяло конструктивността надделява, заслуга има както ротационния принцип на работата на ОБС – предцедателя, така и участието в комисиите по продажбата на имущество и публични частни партньорства. Всичко е под пълен контрол на съветниците, всеки взима решение по съвест, не на тъмно.

Какви пожелания ще отправите към съгражданите си в навечерието на новата 2010 година ?
По – успешна следваща година, здраве и късмет. Да стискат палци, част от проектите да бъдат финансирани и реализирани за да усетят ползата от тях.

Разговаря Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама