Рубрики
Партньори
First slide
Second slide
Third slide
Милен Велчев зам. пред. на НДСВ: ”Очакваме изборната кампания да е тежка и остра”
  Категория: Интервю     15:26 - 9/April/2009

Дни преди идването на зам. председателя на НДСВ Милен Велчев в Кюстендил за да участва в инициативата ”НДСВ на прицел”, даде ексклузивно интервю за агенция ”Кубер прес”.

НДСВ стартира кампанията "Рационално за кризата", преди това започна "НДСВ на прицел", да разбираме ли, че целите предизборно внимание или има необходимост от осъществяването им?
За НДСВ икономическата криза е една от най-важните теми през тази година. Освен, че започнахме тази кампания, от няколко месеца вече обсъждаме икономическата програма на НДСВ с работодатели, неправителствени организации, с представители на търговските банки, сертифицираните финансови анализатори, с широката общественост. Целта е да получим максимален брой коментари и бележки, с които доразвиваме проекта. От тази седмица започваме и серия от лекции в различни университети в цялата страна, за да обсъдим с най-младите и най-важни за бъдещето ни експерти – студентите, какво може да се очаква в настоящата икономическа ситуация и кое ще бъде най-добре да се направи, за да се намали рискът за българската икономика и за всеки един от нас поотделно. Мисля, че ще им бъде интересно да разгледат нашия Либерален икономически компас – продукт на кампанията на НДСВ „Рационално за кризата”, а брошурата, която сме подготвили с практични съвети как да се справяме с последиците от кризата, е достъпна за всеки гражданин. Приемете, че нашата цел е да помогнем на хората да се ориентират в трудната икономическа ситуация, а не предизборен ефект. Има още време до началото на предизборната кампания.

Втори мандат сте в коалиция с ДПС, които търпят основателни критики за неусвоени еврофондове в земеделието, как оценявате работата с коалиционния партньор?
В НДСВ имаме самочувствието, че въведохме коалиционния дух в управлението на страната. В едно управление с ДПС постигнахме присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз. Това безспорно са сред най-големите постижения на българската политика и това не трябва да се забравя. Колкото до критиките към ДПС, може всеки да критикува, но ако има конкретни вини, за това има думата само съдът. Оценката за управлението на коалицията ще я дадат хората с вота, който идва.

Кой от управляващата коалиция трябва да понесе отговорност за постоянните критики от ЕС и ЕК за корупцията и престъпността, станали емблематични за властта?
Не мисля, че трябва да се слагат емблеми на властта. Емблема, например, може да бъде и финансовата стабилност. Отговорност всеки от управляващата коалиция носи преди всичко пред избирателите. Факт е, обаче, че имаме проблеми с корупцията и образа на страна ни. Ние от НДСВ вярваме, че работим за добрата икономическа и финансова стабилност на страната, като не допускаме отклонение от заложените в коалиционното споразумение параметри на управлението. Работим и живеем по правилата. Безспорен факт е, че евросредствата в поверените на НДСВ министерства се управляват най-добре. Ако някой говори на езика на Европа, това са министрите на НДСВ.

Като един от добрите български финансисти ще обясните ли как държавата ще компенсира земеделските производители от спрените средства по ФАР и ИСПА?
Въпросът ви не е финансов, а по-скоро политически. Става въпрос за спазване на правила не само у нас, а за правилата на Европа. Става въпрос също и за националната политика за развитие на земеделието – какви цели има, какви принципи, как се вписва тя в общата европейска политика за земеделие и как ще направим българското земеделие конкурентно. Най-лесното решение е държавата да извади парите от бюджета и да компенсира производителите. Само че дали това е най-правилното? От ЕК ясно казаха, че няма разлика между европейските и българските пари, а ние би трябвало много добре да знаем това. Защо да прилагаме едни критерии, гледайки през очите на Брюксел и съвсем други, когато преценяваме сами?

Каква ще е предизборната политика на НДСВ за финансовата криза?
НДСВ още през септември, съвсем в началото на кризата, предложи 7 спешни мерки за противодействие на правителството на настъпващите икономически сътресения. Бяхме първата партия с реакция спрямо кризата. Правителството включи всички наши предложения в своя антикризисен план. Кризата, обаче, е процес и трябва да се следи отблизо и да се действа адекватно. В своята икономическа платформа НДСВ настоява за бързо сключване на предпазно споразумение с МВФ, за да имаме „чадър” за кризата. Преди няколко дни МВФ препоръча на Източна Европа да приеме еврото колкото може по-бързо. Това съвпада донякъде и са нашите препоръки за бързо включване на България в Европейския валутен механизъм, за да запазим валутната и финансова стабилност на страната. НДСВ ще следва и либералната си позиция за намаляване на осигурителната тежест за бизнеса, ще търсим резерви за запазване на работни места, ще настояваме да се запази бюджетен излишък, като защита срещу кризата, искаме държавата да възстановява ДДС много по-бързо, а ако извършва проверка на фирмата и няма установени нарушения, ДДС да се връща не по-късно от 6 месеца. Такава мярка ще помогне на бизнеса. Защото, ако бизнесът е добре, ще има работа и заплати.

Как виждате НДСВ в следващия парламент като опозиция или част от управлението?
Нашата позиция винаги е била, че участието на НДСВ има решаващо значение за управлението на страната и ако се освободи от клишетата, стереотипните анти-НДСВ кампании, всеки български гражданин ще си даде ясна сметка за това. Ние сме убедени, че НДСВ ще бъде в следващия парламент и ще бъде търсен партньор заради основните си принципи – толерантност, рационалност, умереност. Всяко управление се основава на тези принципи.

В актива на партията преобладава мнението да издигне собствени кандидати за кметове в големите градове, на места не се изключва подкрепа за друг кандидат, кой от вариантите ще приложите в Кюстендил?
В НДСВ има правила и ще следваме както тях, така и ще се съобразяваме с интересите на гражданите. Разбира се, не на последно място зависи от преценката на личните качества и работата на кандидатите.

Страхувате ли се от компромати по време на изборната кампания?
Не ни е страх от компромати. Защото на лъжата краката са къси. НДСВ винаги води толерантни кампании, ние не използваме компромати. Знаете, че почти година убеждаваме и предлагаме мерки срещу купуването на гласове по време на избори и подписахме Обществен договор с неправителствените организации срещу търговията с гласове, много наши предложения влязоха в законодателството, но други не бяха приети. Очакваме обаче изборната кампания да бъде тежка и остра. Ние ще предложим нашите идеи и предпочитаме да се състезаваме с идеите на другите партии в един феърплей.

Ще може ли според вас ГЕРБ да съставят сами правителство и дали биха ви потърсили за коалиция?
Да изчакаме обявяването на изборните резултати. След прочутия икономически телевизионен дебат между БСП и ГЕРБ излиза въпросът за професионалния капацитет, с който разполага, или по-скоро не разполага ГЕРБ. Вече стана дума, че НДСВ има силен професионален екип. Но за коалиции може да се говори едва след резултатите от изборите.

разговаря: Лидия Велинова

       Назад кън всички новини

Времето
Анкета

Ще се справите ли с високите цени на горивата!


Да
Не
Не знам
Ще опитам
Невъзможно

Реклама